Het personeel van het MST haalt coronapatiënten uit het zuiden van Nederland op met een speciaal ingerichte helikopter.
Volledig scherm
Het personeel van het MST haalt coronapatiënten uit het zuiden van Nederland op met een speciaal ingerichte helikopter. © @team_ic_enschede

Dit gebeurt er op de intensive care in Enschede tijdens de coronacrisis

BeeldverslagENSCHEDE - Ze hebben het zwaar: de medewerkers van het Medisch Spectrum Twente die werken op de intensive care (ic) in Enschede. Zij staan al wekenlang in de vuurlinie en verzorgen vele coronapatiënten. Op social media laten ze hun volgers meekijken en doen ze verslag van hun werkzaamheden

Op de gangen en in de kamers wachten artsen geduldig op de komst van de coronapatiënten. 

Volledig scherm
© Cees Elzenga / hetoog.nl
Volledig scherm
© @team_ic_enschede

Arbeidsintensief

De meeste coronapatiënten worden op hun buik gelegd. Dit wordt gedaan door twee verpleegkundigen en één arts. “Het doel van buikligging is om de gaswisseling (vooral van zuurstof) te verbeteren. De longen hebben aan de rugzijde een groter oppervlak dan aan de voorzijde, waardoor de doorbloeding beter is. Door de patiënt op de buik te draaien, gaat een deel van de longblaasjes weer open en gaan de longen in de meeste gevallen weer wat beter functioneren zodat er weer meer zuurstof opgenomen kan worden in het bloed. Het draaien en verzorgen van een patiënt op de buik is behoorlijk arbeidsintensief.”

Volledig scherm
© @team_ic_enschede

Opschalen

Door de nieuwe toestroom aan coronapatiënten moest ook het MST opschalen. “Zo is de recovery (uitslaapkamer) omgebouwd tot een IC unit met tien extra beademde plekken. Dit alles in samenwerking met de collega’s van het OK complex, de anesthesie medewerkers, verkoever-medewerkers en anesthesiologen.”

Volledig scherm
© @team_ic_enschede

Patiënten ophalen

“Door alle extra IC-capaciteit die we gecreëerd hebben zijn we in staat om de IC’s in het zuiden van het land te ontlasten. Deze covid19-patiënt werd met de ‘nieuwe’ helikopter (die speciaal is ingericht om intensive care-patiënten snel te kunnen vervoeren) naar ons ziekenhuis gebracht. Wij gingen samen met de intensivist de patiënt ophalen.”

Volledig scherm
© -

Steun

Naast al het leed zien de artsen en verpleegkundigen ook mooie dingen. Zo ontvangen ze vele lekkernijen bij het MST en hebben de supporters van FC Twente een groot spandoek bij de personeelsingang opgehangen. 

De supporters van FC Twente bedankten het zorgpersoneel van het MST.
Volledig scherm
De supporters van FC Twente bedankten het zorgpersoneel van het MST. © Lars Smook
-
Volledig scherm
- © @team_ic_enschede

Meer van dit? Volg het team van de intensive care dan hier op Instagram. 

Drie medewerkers van de Corona unit op de Intensice Care in Enschede
Volledig scherm
Drie medewerkers van de Corona unit op de Intensice Care in Enschede © @team_ic_enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.