G1000 Vuurwerkdebat
Volledig scherm
G1000 Vuurwerkdebat © Lars Smook

Dit zijn de 10 oplossingen voor vuurwerkoverlast in Enschede

VIDEOENSCHEDE - Zo'n 350 Enschedeërs spraken dit weekend in de Twentehallen over hoe hun stad om moet gaan met vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Wij somden de top 10 van hun voorstellen op.

Menigeen had het zaterdag over een totaalverbod op vuurwerk. Toch is dat niet te zien in de top 10 van de voorstellen die aan het einde van deze dag kwam bovendrijven. ,,Ik denk dat veel mensen een verbod wel willen, maar dat niet haalbaar achten", zegt 'burger' Ellen van Oost, zij woont in Enschede-Noord. Van Oost vindt het prachtig dat honderden Enschedeërs met elkaar praten over een concreet onderwerp. ,,Het geeft een gevoel van samen. Het betrekt je bij het onderwerp. En burgers samen kunnen en weten veel meer dan hoe de politiek vaak naar hen kijkt."

Kijkje achter de schermen

Wij namen een kijkje bij het zogenoemde G1000-gesprek afgelopen weekend. Onder meer burgers, politieagenten, vuurwerkverkopers, jongerenwerkers en mensen uit de zorg spraken over hoe Enschede het best kan omgaan met vuurwerk. Bekijk de beelden hieronder.

De onderstaande tien voorstellen kwamen naar voren tijdens het stadsgesprek afgelopen weekend. Wie op deze thema's wil reageren, heeft tot 1 november de gelegenheid. Alle reacties worden verwerkt in het uiteindelijke besluit dat het G1000 stadscafé op 11 november zal nemen. De gemeenteraad zal de burgerbesluiten ook accepteren, mits praktisch uitvoerbaar. Reageren kan via www.g1000enschede.nl.

Top 10

1. Een spetterende georganiseerde vuurwerkshow
2. Brede, positieve, voorlichtingscampagne
3. Verantwoord en veilig vuurwerkgedrag
4. Alles valt of staat met handhaving
5. Oud en nieuw - een feest voor iedereen
6. Zonder kleerscheuren de jaarwisseling door
7. Neem de tijd voor vuurwerk
8. Anders denken, anders doen!
9. Maak bewust, knal gerust
10. Bewustwording?

Enquête

Newsroom Enschede, het samenwerkingsverband tussen TC Tubantia en TV Enschede FM, heeft door middel van een enquête onderzoek gedaan naar hoe Enschedeërs denken over vuurwerk in hun stad. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van de uitkomsten.

Zie ook: Enschedeërs bepalen zelf hoe stad omgaat met vuurwerk
Zie ook: Enschede gaat voor ‘spetterende georganiseerde vuurwerkshow’

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.