Volledig scherm
© Martin Borck

Dit zijn de 11 winnaars van onze Nederlands-Duitse schrijfwedstrijd

ENSCHEDE/GRONAU - Bijna 130 Nederlandse en Duitse leerlingen hebben de laatste weken meegedaan aan de schrijfwedstrijd van de Twentsche Courant Tubantia in Enschede en Westfälische Nachrichten in Gronau.

De beide kranten riepen leerlingen van het voortgezet onderwijs op te schrijven over hun toekomst. Nederlandse jongeren werd gevraagd een tekst in het Duits te maken, Duitse leerlingen mochten een verhaal in het Nederlands schrijven. Uit alle inzendingen heeft een jury 11 prijswinnaars gekozen.

De prijsuitreiking is dinsdagmiddag op het AOC Oost in Enschede. Daar komen 180 Duitse en Nederlandse leerlingen van zes scholen van voortgezet onderwijs uit de grensregio bijeen op de Dag van de Buurtaal.

Lees de inzendingen van de prijswinnaars hieronder.

Tessa Visser (17)
Het Stedelijk Lyceum College Zuid, klas 6V1


Manchmal guck ich aus dem Fenster
und sehe ich mich die Sterne an.
Dann denke ich über meine Zukunft
und was ich später werden kann.
Werde ich ein Pilot, ein Arzt oder eine Lehrerin?
Ein Koch, ein Karikaturist oder die Kaiserin?
Jetzt bin ich eine Schülerin und will ich nichts lieber,
als schwimmen im Meer und tanzen auf Justin Bieber.

Stephan Vaanholt
AOC Oost, klas 3G2


Ich bin Stephan,
dies ist mein Rap.
Ich werde später Gärtner,
dass macht mir froh.
Ich bin Stephan,
dies ist mein Rap.
Ich will heiraten,
und will auch viel Kohle.
Dann kaufe ich eine Villa,
und ein schneller Porsche.
Ich bin Stephan,
dies ist mein Rap.
Und nicht zuletzt,
wünsche ich Gesundheit und Glück.
Ich bin Stephan,
dies war mein Rap.

Naia Malki (16)
Bonhoeffer College, klas 3H2


Meine Zukunft
Meine Zukunft ist nicht klar
Es ist wie wenn man aus einem
nebligen Fenster schaut
Ich versuche nach Erfolg zu rennen
Aber ich renne auf der falschen Seite der Rolltreppe
Ich stell mir meine Zukunft mit einer
braunäugigen Person und einem Herz aus Gold vor.
So lang wie der Eiffelturm um mir zu helfen
dass zu sehen welches ich nicht sehen kann.
Mein Job is es zu helfen genau wie meine
Eltern mir geholfen haben
Um die glücklichen Gesichter zu sehen mich
voller Freude füllen.

Aylin Sahin (18) en Marybell Guilhermel (17),
August-Vetter-Berufskollegs Bocholt, klas BG11


Vind je de les ook heel vervelend?
Ja...
Stel je voor, we zouden met de school klaar zijn....
Dat zou wel leuk zijn als we ons eindexamen gedaan hadden.

Wat wil je daarna doen?
Ik wil graag een buitenlandjaar naar Brazilië doen en erna een studie in richting sociale pedagoge of heilpedagogie beginnen, en jij?
Het klinkt echt interessant. Ik weet nog niet, maar ik denk dat ik in elk geval wil studeren. Misschien in richting rechten.

Wat denk je over een gezin stichten?
Na het studium wil ik in elk geval een gezin stichten, maar eerst moet ik en goede baan hebben, zodat het goed gaat met mijn gezin.
Dat denk ik ook. Het is heel belangrijk eerst zelf een goed vooruitzicht te hebben.

Hoeveel kinderen wil je?
Ik denk twee tot drie, en jij?
Ja ik ook twee tot drie.
Leuk, hopelijk gaat alles zoals je het wilt.
Dank je, voor jou ook.

De leraar kijkt naar ons...
Ja okay, laat ons in de pauze verder praten!

Ilayda Coban,
Fridtjof-Nansen-Realschule Gronau, klas 9a


Mijn toekomst

Beste mijzelf,

soms zou ik in een glazen bol willen kijken om heel eventjes in de toekomst te kunnen spieken. Zou ik gelukkig zijn? Zou ik nog bij mijn ouders wonen? Heb ik nog dezelfde vrienden die ik nu nog heb?

Ik weet niet hoe mijn leven er uitziet, maar ik hoop dat ik geniet van het nu. Dat ik plezier heb in het dagelijkse, dat ik mooie momenten beleef met mijn familie en vrienden en dat ik balans heb gevonden tussen werk, mijzelf en... een gezin.

Ik hoop ik word politieagent of werk bij de ambulance, maar als je iets in je leven wilt en iets daarvoor doet, dan lukt het wel.

Zal ik een man hebben en gelukkig zijn?

Ik wil dansen door de woonkamer, de tijd vergeten met mijn vrienden in een restaurant en elkaar moppen vertellen tot tranen komen en uren wandelen langs het strand, daar ben ik toch nooit te oud voor? Ik wil de wereld ontdekken.

Mijn toekomst maakt me onzeker en bang, maar tegelijkertijd besef ik goed dat we de momenten nu extra met vrienden moeten benutten en deze kunnen vullen met geluksmomentjes.

Ik zou nog uren tips aan mijn toekomst willen geven en vragen aan mij willen stellen, maar ik kan beter de tijd benutten door vooruit te blijven kijken.

Hebben homo's dezelfde rechten? Zijn de oorlogen al voorbij? Hebben de mensen in Afrika al eten? Is de wereld nog steeds mooi en groen? Of is de mensheid vol gedrogeer met bullshit en medicijn?

Volgend jaar doe ik eindexamen. Ik hoop dat het lukt met het beroep dat ik doen wil. Maar de keuze die ik uiteindelijk zal maken, zal de juiste zijn. Dus ik moet vertrouwen in mijzelf hebben en gewoon dat kiezen wat ik het leukst vind. Mijn loopbaan zal ik uiteindelijk daar doorbrengen waar ik wil zijn en vandaar zien we wel weer. Geloof in jezelf, het komt wel goed. Je kunt altijd je nog lesgeven. Jij bent de enige die je eigen leven kan sturen. Doe dat dan ook. Ik zal mijn leven genieten. No risk no fun. En ik leef alleen een keer daarom, mijn doelen bereiken meer wil ik niet.

Yerrel Elfring
Fridtjof-Nansen-Realschule Gronau, klas 9b


Hallo, Yerrel uit 2037

Ik denk dat er over 20 jaar oorlog is, omdat er nu ook al te veel slechte dingen gebeuren, maar toch denk ik dat deze oorlog snel afgelopen is. en dat ik dan een goed leven heb. Ik woon in Engeland met mijn vrouw en drie kinderen in een groot huis.

Ik denk dat er over 29 jaar auto's die van alleen rijden en misschien ook vliegen. De telefoons zijn misschien alleen maar een chip in je hoofd en zo kun je altijd op internet.

Ik denk dat ik als advocaat werk, of ik ga iets op kantoor doen. Ik ben groot, heb een bril en ben altijd nog dun. Ik heb twee honden, een chihuahua en een golden retriever.

Ik denk dat machines heel veel werkplekken in fabrieken hebben. De wereld zal veel rechtsradikaler zijn, en misschien zal Gerd Wilders in Nederland aan de macht komen, omdat de wereld nu al de hele tijd iets rechtsradikaler wordt.

De mensen zijn misschien al op andere planeten geweest en hebben misschien al buitenaardse wezens gevonden. Misschien hebben wij mars bewoonbaar gemaakt, of nog andere planeten gevonden die net zo als onze aarde zijn.

Ik denk dat ik ook nog met een paar van mijn vrienden bevriend ben en dat we ook nog vaak samen iets doen. Mijn familie is ook nog gezond en ik hoop dat iedereen nog leeft. Omdat ik in Engeland woon komen mijn vrienden en mijn familie vaak naar mij en ze blijven altijd voor een week of twee. Misschien wonen mijn ouders ook in Engeland, omdat ik hopelijk veel geld heb en een huis voor hun kopen kan.

Engeland hoort ook weer bij de EU en heel Europa heeft geen problemen. Ik ga vaak op vakantie naar Italië, Spanje en andere warme landen. Ik was ook al een keer in Amerika en in Australie bij mijn familie die daar woont.

Meer dingen heb ik niet te vertellen. Doei!

van Yerrel uit 2017

Bijdrage van Kanyanut ter Meulen (17), Stedelijk Lyceum Zuid, 6VE1

Volledig scherm
© Pixabay

Arjan Rauf
Euregioschule Gronau-Epe, klas 6a


Mijn toekomst

Ik hou van auto's en ik wil later politie worden omdat dat een mooi werk is. Ik hou ook van honden omdat honden leuk zijn en mooi. Ik wil later met mijn vriendin wonen omdat dat leuk is. Soms ga ik mijn ouders bezoeken. Later wil ik reizen en ander talen leren en reizen naar andere landen.

Mijn toekomst als patatkraamverkoper (Fynn van Almsick (14) en Alexander Wülfing (14)

Werner-von-Siemens-Gymnasium in Gronau

Als ik groot ben, wil ik patatkraamverkoper zijn, omdat ik patat, frikadellen en bamihappen heel lekker vind. Ik kan heel goed met mensen praten en ik beleef veel plezier aan het leren kennen van nieuwe mensen en het is zeker dat ik veel geld verdien. Ik zou mijn eigen patatkraam openen, want ik wil speciale creaties verkopen. Mijn patatkraam zal met oranje spullen versierd zijn en het eten dat ik in mijn patatkraam verkoop zal eigengemaakt en 100 procent biologisch zijn. De naam van mijn patatkraam is dan “heel lekker origineel Nederlandse patat” en ik weet zeker dat dit een goede naam is. Ik wil ook graag dat mijn patatkraam overal bekend is omdat zelfs Donald Trump en Rihana er een lekkere portie patat eten. En dan zingt Rihana een lied over onze patatkraam en Donald Trump schrijft op zijn muur rond Mexico onze naam. Ik zie het al helemaal voor me!

De toekomst van de FIFA (Mika Dahlhaus (13) en Hennes Bügener (13)

Werner-von-Siemens-Gymnasium in Gronau

In de toekomst heeft voetbalbon FIFA de world cup 2022 in Qatar gepland. Ik geloof dat het daar zo heet is, dat jij bij Arjen Robben een ei op het kale hoofd kunt bakken. Maar ik hoop ook dat Duitsland tegen Nederland in de finale speelt. Dat is dan een spannende wedstrijd. Ik denk dat de FIFA ook een world cup op de maan organiseert, als zij er maar genoeg geld mee kunnen verdienen. Dan komt Merkel weer in de cabine, feliciteert ons en wij krijgen een eigen zomerlied. En als ik dan een carrière in de voetbal voltooid heb, koop ik een huisboot en reis over de hele wereld. Ik ga naar het Caribisch gebied, Brazilië, Australië, Zweden en IJsland. Maar de langste tijd blijf ik in Nederland, omdat zij de beste kaas maken.

Mijn toekomst (Jessica Schünemann (15)

Werner-von-Siemens-Gymnasium in Gronau


Misschien word ik kapster
maar misschien ook een rap-ster
Misschien ben ik morgen dood
voor mijn toekomst zie ik vandaag nog rood
Ik wil niet daarover nadenken
Ik leef vandaag en alleen maar een keer
Over mijn toekomst na te denken is voor mij nog te zwaar
Ik ben 14 jaar oud
En kan niet in de toekomst zien
Natuurlijk heb ik plannen
Ik wil nog veel doen in mijn leven
Maar ik wil niet leven met mensen
Die niet nadenken
Die me haten
Die me mijn leven niet leven laten
Die ons zeggen willen
Wat we doen moeten
“School is belangrijk!”, “Let op op school!”
Dit is wat ze ons zeggen
Maar wat als ik dat niet kan?
Als het welzijn van mijn vrienden, honden, katten
het belangrijkste voor mij is?
Ben ik dan een slecht mens?
Omdat ik slecht op school was?
Heb ik dan geen toekomst meer?
Iedereen moet een toekomst hebben
klein, groot, dik, dun, zwart of wit
Ouders zeggen: “School is belangrijk”
Maar waarom?

Is iemand dom omdat hij niet gestudeerd heeft?
Omdat hij zich om zijn moeder zorgen gemaakt heeft?
Haar geholpen heeft toen haar echtgenoot gestorven is?
Heeft hij geen toekomst?
Omdat hij zijn familie het belangrijkste vindt?
Is hij dan dom?
Geen toekomst

En een jonge vrouw
Ze heeft haar eindexamen
maar helaas is ze zwart
En zo kan ze niet werken in haar droombaan
Omdat haar baas een racist is
Omdat ze anders eruit ziet
heeft ze geen toekomst
Ze was lief, stil en heeft niemand iets slechts gedaan
Geen toekomst

Een meisje in Somalia
moet werken thuis iedere dag
en kan niet naar school gaan
Ze moet koken, schoonmaken, poetsen
heeft geen toekomst
Omdat ze haar broers helpen moet
Geen toekomst

Waarom is dat zo?
Alleen omdat ik in Duitsland woon
Ga ik een toekomst hebben?
En de andere mensen?
Ze hebben geen toekomst
omdat ze in arme landen wonen
met mindere kansen
Omdat we in Europa leven
Hebben we een toekomst
we hebben scholen, werk en veel kinderen
Maar in Afrika, Azië, Amerika?
Wat is daar?
Armoede en racisme
Politie die zwarten doden

Ze weten niet hoe lang ze leven
Zoals wij
Maar wij kunnen hopen 60, 70, 80 te worden
En daar?
Daar zijn de mensen blij
als ze 30 worden
omdat ze werken moeten
of de kinderen verzorgen

En wij die niets doen moeten?
We leven hier in Duitsland, Engeland, Oostenrijk
en denken over onze toekomst na
Maar waarom doen we niets voor
de toekomst van andere mensen?
Oorlog, racisme, armoede
Waarom doen we niets voor een toekomst voor iedereen?

Mijn toekomst is voor mij niet belangrijk
Voor mij is de toekomst van de mensheid het belangrijkste
Ouders zeggen: “Kwets geen andere mensen! Allen zijn gelijk!”
Maar waarom zijn de verschillen helaas nog zo groot?
Daarom laat ons vechten
voor toekomst
Voor mensenrechten
voor ons.

Ik leef vandaag en alleen maar een keer
mij interesseert niet wat er morgen met mij gebeurt
Maar ik denk iedere dag daarover na wat de andere kinderen hebben
Hoe ze leven
En of ze een toekomst hebben
En ik word verdrietig omdat we over onze toekomst in Europa nadenken
maar niet over onze toekomst op de wereld.

Onze toekomst.
Omdat ik niet alleen hier leef.
En jij doet dat ook niet.
Niet mijn toekomst.
Niet jouw toekomst.
Onze Toekomst!

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.