Volledig scherm
Prof. dr. Philip Brey. © Reinier van Willigen

Dit zijn de 3 ethische grenzen aan technologie, vindt UT-professor

ENSCHEDE - We kunnen steeds meer. We veranderen DNA, we bouwen robots die slimmer zijn dan wijzelf. De technologie lijkt ons de baas te worden. Wij mensen moeten bepalen wat nog acceptabel is. En daarin ligt een belangrijke rol voor Twente. Pofessor Philip Brey van de UT in Enschede coördineert een groot onderzoek naar de ethische grenzen van de technologie.

De vraag is of we alles moeten willen wat we straks kunnen. Willen we straks kiezen welke haarkleur onze kinderen krijgen? Willen we dat mensen 150 jaar oud worden?

Het onderzoek dat drie jaar duurt en waarbij wetenschappers uit heel Europa zijn betrokken, moet leiden tot richtlijnen en adviezen voor Europees beleid.

Het onderzoek duurt dus nog een flinke tijd, maar professor Brey weet al wel wat zijn eigen grenzen zijn. 

1. DNA

"Verandering van DNA mag er niet toe leiden dat we straks geen mensen meer zijn."

2. Robots

"Robots mogen niet zelf beslissen om te schieten."

3. Controle door mensen

"Mensen moeten controle houden over de technologie."

De Twentsche Courant Tubantia interviewde professor Philip Brey over zijn grote onderzoek. Dat artikel is te lezen in de papieren en digitale versie van De Twentsche Courant Tubantia van zaterdag 13 mei.

  1. Namibische paralympiërs trainen in Enschede voor Olympische Spelen in Tokyo
    Play
    Video

    Namibische paralym­piërs trainen in Enschede voor Olympische Spelen in Tokyo

    ENSCHEDE - Twee paralympische sporters, afkomstig uit een sloppenwijk in Namibië, trainen deze week bij atletiekvereniging AC Tion in Enschede. Dat hebben ze te danken aan Elisa Ostet van de Sport on the Move Foundation. Zij bezocht de atleten in hun thuisland en oordeelde dat daar de leefomstandigheden niet goed genoeg zijn. "De Olympische medaille hing gewoon aan het plafond van een golfplaten huisje."

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.