Dit zijn de 3 legerheli's die elke dag boven deze regio vliegen

VideoARNHEM - Je hebt ze vast eens gezien of anders wel gehoord: de helikopters van de Koninklijke Luchtmacht die al weken boven Twente en de Achterhoek vliegen. Wij namen een kijkje achter de schermen op Vliegbasis Deelen in Arnhem, waar de toestellen telkens opstijgen.

Vijf Apache gevechtshelikopters, vijf Chinook transporthelikopters en nog eens drie Cougar transporthelikopters. Dat zijn de toestellen die al sinds 5 februari in de lucht boven Oost-Nederland cirkelen. Dagelijks zijn er vluchten tussen 09.00 en 23.00 uur. De oefeningen duren nog tot en met vrijdag 23 februari. De laatste dag wordt er tot 16.00 uur gevlogen.

Vijanden uitschakelen

De vliegers oefenen onder meer op laagvliegen. „Je moet op sommige missies laag vliegen om niet te worden beschoten of dood te gaan”, verklaart een van de betrokkenen bij Defensie. Tijdens de vluchten door de regio oefent de bemanning ook in het uitschakelen van vijandige radarsystemen. Al gebeurt dat uitschakelen natuurlijk niet echt; in de Apache is er de beschikking over een oefenwapen. Dan kun je doen alsof je een schot lost of een raket afvuurt. 

Toys for boys? Voor luitenant-kolonel Jorik ter Veer is het besturen van zo'n helikopter in ieder geval een jongensdroom die is uitgekomen. "Toen ik 17 was, op school zat en nog niet echt wist wat ik wilde gaan doen ben ik langzaamaan door een poster van de Luchtmacht, maar ook door het bezoek van één van de vliegers op mijn school, ook wel geïnteresseerd geraakt en uiteindelijk de vliegerselectie ingegaan en toen is mijn droom inderdaad uitgekomen."

Volledig scherm
'Fast ropen': terwijl de piloot de helikopter vlak boven de grond in de lucht houdt, probeert de bemanning via touwen aan land te komen. © Rob Voss

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.