Volledig scherm
Doe Maar gaat weer op tournee, dat maakte concertorganisator MOJO maandagochtend bekend. De band gaat volgend jaar langs twaalf clubs in Nederland en een in België onder de noemer Lijf aan Lijf. © ANP Kippa

Doe Maar keert met clubtour ‘lijf aan lijf’ terug naar Enschede

ENSCHEDE - Doe Maar komt terug naar Enschede. Op 16 oktober geeft de band een optreden in Muziekcentrum Enschede, meldt Metropool. De voorverkoop van de clubtour Lijf aan lijf start komende vrijdag om 10.00 uur. 

Volledig scherm
Doe Maar gaat in 2020 weer een clubtour doen. De band speelt onder meer in Doornroosje in Nijmegen. © Roger Alexander

Nederpopband Doe Maar groeide begin jaren 80 uit tot een band van Beatle-eske proporties. Die immense populariteit werd mede veroorzaakt door een voor een Nederlandse band ongekende media-aandacht en merchandising. Het succes betekende samen met wat zakelijke wrevel de uiteindelijke ondergang voor Doe Maar. Na het laatste van twee afscheidsconcerten in De Maaspoort in Den Bosch verstomde de ska- en reggaesound op 14 april 1984 definitief.

Tot 2000, het jaar waarin Ernst Jansz, Henny Vrienten, Jan Pijnenburg en Jan Hendriks voor het eerst weer bijeenkwamen voor een reeks reünieconcerten in Ahoy. Ook bracht het viertal een nieuw album uit, Klaar. Vanaf dat moment komt de band weer geregeld bij elkaar voor optredens, waarbij oud-drummer René van Collem terugkeerde in de formatie.

Dichtbij de mensen
Doe Maar trok vorig jaar nog met een clubtour langs de theaters. ,,Spelen in het clubcircuit was vroeger onmogelijk omdat we te groot waren’’, stelt basgitarist en zanger Henny Vrienden op de website van de band. ,,Wij wilden weer naar de kleine clubs, zoals we begonnen zijn, dichtbij de mensen. Dat is ons zo goed bevallen, dat we onszelf afvroegen: Waarom doen we dit niet nóg een keer?’’

Ook toetsenist en zanger Ernst Jansz heeft er duidelijk zin in: ,,Met z’n vieren, lijf aan lijf, samen met onze vertrouwde blazerssectie op zo’n klein podium. Ik kijk er nu al heel erg naar uit.’’

Gelijknamig dubbelalbum
Het is niet voor het eerst dat Doe Maar de naam Lijf aan Lijf gebruikt. In 1983 bracht de band onder die titel een dubbelalbum met opnames van liveoptredens in onder meer Tiel uit.

Naast Muziekcentrum Enschede speelt Doe Maar tijdens de clubtour in 2020 ook op andere bekende podia als het Patronaat in Haarlem, Tivoli in Utrecht, het Paard in Den Haag en Paradiso in Amsterdam.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.