Volledig scherm

Dokter zwijgt over moordaanslag

ENSCHEDE - Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) eist dat zorgmedewerkers een Verklaring omtrent gedrag (VOG) overleggen. Twentse zorgverlener Livio vroeg dat niet aan een arts die tot vijftien jaar cel is veroordeeld voor een moordaanslag.

Alle medewerkers in de zorg moeten met een Verklaring omtrent gedrag (VOG) aangeven dat ze geen crimineel verleden hebben. Dat eist staatssecretaris Martijn van Rijn (Volksgezondheid). Er ligt een wetsvoorstel in de Tweede Kamer.

De kwestie is actueel door de gang van zaken rond een 48-jarige arts in het Enschedese verpleeghuis De Cromhoff, onderdeel van zorgverlener Livio. Voordat de medicus daar in dienst trad, in juli 2012, meldde hij niet dat hij tot vijftien jaar cel is veroordeeld voor een moordaanslag op zijn ex-echtgenote. Hij schakelde twee verslaafden in om benzine over zijn vroegere partner te gieten en haar in brand te steken. Dat gebeurde op 6 juli 2003 in het Zuid-Hollandse Delfgauw, voor de ogen van hun kinderen (10 en 11 jaar) en haar ouders.

De reclassering stond toe dat de arts vanaf vorig jaar, in een penitentiair programma, als voetreflextherapeut in Enschede en als arts aan het werk kon, nog voor zijn gevangenisstraf was afgerond.

Zorgverlener Livio vroeg hem niet naar een VOG. Volgens topman Hans Arnoldy zijn de toen gangbare procedures gevolgd. Sinds 1 januari van dit jaar vraagt Livio wel een VOG van de medewerkers.

Livio verlengt het contract met de op non-actief gestelde arts niet. Dat loopt tot maart. Advocaat Robert Kroon voert namens de arts een kort geding tegen dat besluit. "Livio heeft mijn cliënt toegelaten tot de opleiding specialist ouderengeneeskunde. Van een onterechte schending van vertrouwen is geen sprake. Cliënt hoefde zijn achtergrond niet te vertellen, Livio vroeg er niet naar. Zo wordt cliënt opnieuw gestraft. Hij heeft als mens een grote fout gemaakt, puur in de privésfeer en gericht op één persoon; niet als medicus. Iemand als Jansen Steur (de ex-neuroloog) maakte fouten in zijn beroepsuitoefening, mijn cliënt niet."

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bekijkt of deze arts ingeschreven kan blijven in het BIG, het medische register.

Lees meer in de krant van vrijdag: Geen alarmbellen

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.