Door Saxion teruggetrokken interview over genocide hier te lezen
ENSCHEDE - Studente Shayno Numansen beschuldigt Saxion Hogeschool ervan censuur te plegen, naar aanleiding van een documentaire die ze vorig jaar maakte over de Aramese genocide in 1915. Saxion ontkent, politieke partijen vragen de Tweede Kamer om opheldering. Numansen werd geïnterviewd voor Sax.nu, de onafhankelijke redactie van de school. Dat interview werd teruggetrokken, maar is nu op deze website te lezen.
Het interview zou in maart worden gepubliceerd, maar is uiteindelijk niet geplaatst. De reden die de redactie gaf, was ‘om de veiligheid van de studente niet in gevaar te brengen’. Het onderwerp zou op dat moment ‘te gevoelig liggen’, kreeg ze te horen.
Shayno heeft het destijds gemaakte verhaal gedeeld met de redactie van deze krant.
Lees het verhaal hieronder:
De Armeense kwestie of de Armeense genocide, does that ring a bell? In ieder geval wél voor Shayno Numansen, student Media, Informatie en Communicatie. Haar bevolkingsgroep is meer dan honderd jaar geleden waarschijnlijk voor het overgrote deel uitgemoord. Ze heeft er een documentaire over gemaakt.
De Armeense genocide is laatst in het nieuws gekomen, toen de Tweede Kamer deze genocide erkende. Sinds die erkenning worden naast de Armenen ook de andere christelijke minderheden erkend als slachtoffer van de genocide. Zo ook de Chaldeeuwse en Aramese minderheden waar Shayno onder valt. En dat is waar Shayno’s docu over gaat: de erkenning van slachtoffers van de genocide. De Turken hebben de genocide overigens altijd ontkend.
“Voor de vrije minor van mijn studie Media, Informatie en Communicatie heb ik deze documentaire gemaakt. De docu heet ‘Shayno: the indelible truth’. Ik heb hem afgelopen zaterdag laten zien op het DOCFeed Festival in Eindhoven. Ik hoorde van veel bezoekers van festival: ‘Wat stoer dat je dat durft!’, maar ook ‘Zo leren onze kinderen en kleinkinderen wat onze geschiedenis is’.
Wat ik heb gedaan, was best riskant. Ik ben met mijn ouders en mijn broertje naar een onveilig gebied geweest, al helemaal onveilig voor mij als half Aramese, half Chaldeeuwse. We zijn naar de plaats Mardin in het Zuid-Oosten gegaan, net op de rand van een ‘no-flyzone’. Daar heb ik onder andere het geboortedorp van mijn ouders, Bote, bezocht. We zagen dat de huizen ruïnes zijn geworden, maar de moskee ’s zagen er heel goed onderhouden uit.
Ik heb gelukkig veel videobeelden kunnen vinden van mijn overgrootouders die de genocide hebben overleefd. Ze vertelden verschrikkelijke verhalen over hoe hun hele dorp werd uitgemoord door troepen van de sultan. Of over mijn overgroottante Meryem die mishandeld werd en uiteindelijk zelfmoord pleegde door in een put te springen. Echt walgelijk dat dit mijn voorouders is overkomen. Ik was ook meerdere keren echt in tranen toen ik daar was.
Saxion heeft een paar belangrijke beslissingen moeten maken voor mij: ze wilden niet dat ik naar dit gebied toe zou gaan omdat het een no-go area is volgens het officiële reisadvies. Maar ze konden het me niet verbieden en ik ben uiteindelijk op geheel eigen risico en verantwoordelijkheid gegaan. Ik heb zelfs een vrijwaringsverklaring moeten tekenen dat Saxion niet aansprakelijk voor mij is wanneer ik daar ben. Wij, mijn ouders en ik, hebben zelf wel een aantal voorzorgsmaatregelen getroffen, waardoor we toch wel met gecalculeerd risico er naartoe gingen. Zo zeker was ik dat ik zou gaan, zo zeker was ik dat dit verhaal gehoord en gezien moet worden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.” -
Pand in Enschede gesloten vanwege organiseren illegale gokactiviteiten
ENSCHEDE - Een pand aan de Deurningerstraat in Enschede is deze week op last van burgemeester Roelof Bleker gesloten vanwege illegale gokpraktijken in het pand. Het besluit volgt na een onderzoek van de Kansspelenautoriteit, waaruit blijkt dat er illegale kansspelen werden georganiseerd. -
Een man verspreidde foto van crash onder medepassagiers: hoe kan dat?
Het was een flinke schok voor passagiers die afgelopen zaterdag op Schiphol in een vliegtuig wachtten: ze ontvingen zomaar een foto van een vliegtuigramp op hun iPhones. Hoe kan dat gebeuren, en wat doe je eraan? -
PREMIUMExperts
Met het hele gezin op elkaars lip: waarom vakantie voor echtscheiding kan zorgen
Na de zomer piekt het aantal relatiebreuken. Wat veroorzaakt een vakantiescheiding? En kun je voorkomen dat je huwelijk verongelukt tijdens je vrije dagen? Experts leggen uit en geven tips. -
Studente beschuldigt Saxion van censuur over genocide
ENSCHEDE - De Enschedese Saxion-studente Shayno Numansen maakte vorig jaar een documentaire over de door Turkije bestreden Aramese genocide in 1915. Ze beschuldigt nu haar school van censuur. Saxion ontkent dat in alle toonaarden. CDA-kamerlid Pieter Omtzigt stelt inmiddels Kamervragen. Ook de VVD wil opheldering.
-
Vier oplichters aangehouden: ‘Slachtoffer in Enschede zwaaide terug, niet bewust dat ze 20.000 euro miste’
Ze babbelden zichzelf bij een oude vrouw naar binnen en liepen met al haar gouden sieraden en 20.000 euro op zak naar buiten. Een viertal gewiekste dievegges werd gisteren aangehouden in Apeldoorn. -
Enschedese beroofde dementerende bewoners van sieraden: anderhalf jaar cel
DELDEN/ALMELO - Zorgmedewerkster Karina S. (46) uit Enschede is door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot anderhalf jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk. De Enschedese bestal, als medewerkster van woonzorgcentrum St. Elisabeth in Delden, meerdere dementerende bewoners. Een van hen lag zelfs op haar sterfbed. Het oudste slachtoffer van S. was 103 jaar oud. -
Winnaar Staatsloterij-ton Enschede heeft zich nog niet gemeld
ENSCHEDE - Enschedeërs die hun Staatsloten altijd kopen bij de Jumbo aan de Burgemeester van Veenlaan moeten nog even goed kijken. Op lotnummer DN 57846, verkocht bij die Jumbo, is bij de trekking van 10 augustus een prijs van 100.000 euro gevallen, maar de gelukkige eigenaar heeft zich nog niet gemeld.
In samenwerking met indebuurt Enschede