Drama of prima: hoe is het mobiele bereik in de regio?

Joost zoekt het uitHet razendsnelle 5G komt eraan. Maar wacht even: hebben wij al overal 4G dan? Joost zoekt het uit over mobiele dekking in de grensregio. „In 99,3 procent van de gevallen móet je bereik hebben.”

5G hangt in de lucht! KPN gaat het volgend jaar – met een vreselijk woord – uitrollen door het hele land. Nu al worden er proeven gedaan met het mobiele internet dat tot duizend keer sneller is dan 4G. En dan te bedenken dat 3G nog geen tien jaar oud is.

De tijd gaat snel, nieuwe technieken nog sneller. Maar hoe zit het bij ons in Twente en de Achterhoek? Kampen wij niet met grote bereikbaarheidsproblemen in dorpen als Rekken, Tilligte, Buurse, Haarlo en Saasveld? Om niet te beginnen over kommetjes langs de Duitse grens als Lattrop en Ratum. Vijf jaar geleden, in 2014, voerde Marga Bult daarom al actie. Ze wilde deze regio volledig bereikbaar krijgen per mobiele telefoon.

Wrang

Het verhaal erachter is wrang. Familie van de zangeres kon bij een brand in een paardenstal de brandweer niet per mobieltje waarschuwen: geen bereik. Bult trok naar Den Haag en de actie werd een succes: in Lattrop verrees een heuse Marga Bult Zendmast (geen grapje).

Om te testen hoe het nu zit, cross ik met twee collega's de regio door op zoek naar witte vlekken anno 2019. Maar eerst moet ik iets bekennen: dat ik amper wist hoe mobiel bereik werkt. Als millennial groeide ik moeiteloos mee met de digitale revolutie. Van de huistelefoon, naar piepende en krakende modems (klinkt als: piep piep piep, grrrrrrrr, tsssss, tssung, tssung tjung) tot aan ultra HD streamen.

Volledig scherm
Hoe zit het met bereik in Twente en de Achterhoek? Hebben we overal 4G en zijn we klaar voor 5G? © Koen Francken

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.