Volledig scherm
© Lars Smook

Drie buurten in Enschede zijn stembureau kwijt: ‘een buslijn hadden we al niet meer’

ENSCHEDE - Bewoners van zeker drie buurten moeten donderdag bij de Europese Parlementsverkiezingen naar een stembureau dat buiten hun eigen buurt ligt. 

Vooral de wijkraad Pathmos is daar niet blij mee. „Een buslijn hadden we al niet meer. En sinds dit jaar moeten we ook ons eigen stembureau missen”,  zegt bestuurslid Peter Reinders. 

Toegankelijkheid

De Pathmosschool was altijd vaste prik, maar een wetswijziging schrijft voor dat stemlokalen sinds dit jaar moeten voldoen aan een aantal eisen voor kiezers met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Obs Pathmos is niet door de schifting gekomen. „Ik snap er niets van”, zegt Reinders. „Mensen met een rollator of een scootmobiel konden er zelfs stemmen.” 

De meeste wijkbewoners moeten nu naar de St. Janschool aan de andere kant van de Haaksbergerstraat, of naar Obs Stadsveld. „Ik ben al door bewoners benaderd die nu een stuk verder moeten lopen om hun stem uit te brengen. In deze wijk wonen veel ouderen die minder mobiel zijn. Overal zie je reclamespotjes met de oproep om te stemmen. Dan moet je geen stembureau’s weghalen.”

Een woordvoerster van de gemeente zegt dat na de verkiezingen wordt onderzocht of in de wijk een geschikte locatie is die wel aan de nieuwe wet voldoet. De wijkraad wordt daarbij betrokken. 

Varvik-Diekman moet naar ROC

Behalve in Pathmos speelt hetzelfde in Varvik-Diekman, waar het stemlokaal bij Speeltuin ’t Varvik aan de Hendrik Smeltweg is vervangen door het ROC aan de Zuiderval, dat zelfs ver buiten de wijk ligt. Een deel van de buurtbewoners gaat naar de Prinseschool aan de Daalweg.

In de buurt Tubantia-Toekomst is geen stembureau meer bij voetbalclub Rigtersbleek. De dichtstbijzijnde stembussen zijn 600 meter verder bij Obs Twekkelerveld of op een kilometer afstand bij de bibliotheek in het winkelcentrum.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.