Kees Koolen gaat wel door met Super B, producent van lithium accu's in Hengelo,
Volledig scherm
Kees Koolen gaat wel door met Super B, producent van lithium accu's in Hengelo, © Annina Romita

Droom grote Twentse batterij-industrie spat uiteen

updateENSCHEDE - De droom van de bouw van een campus voor onderzoek en ontwikkeling van lithium batterijen in Twente is al na vier maanden uiteen gespat. Directeur Kees Koolen is weg bij Lithium Werks, met in zijn kielzog ook mede-directeur Petter Kleppan en commissaris Geert Braaksma.

Koolen gaat in Hengelo alleen verder met ‘Koolen Smart Industries’. Daarin wordt Super-B in Hengelo ondergebracht, producent van lithium startaccu’s voor auto’s. Koolen was al eigenaar van dat bedrijf. Hij bracht Super-B in juni in bij de fusie met Lithium Werks en haalt het er nu dus weer uit. Daarmee is hij in feite terug bij af.

Wereldspeler

Koolen had van Lithium Werks een wereldspeler in batterijen willen maken. Op de onderzoek- en ontwikkelingscampus op het voormalige luchthaventerrein in Enschede zouden binnen enkele jaren 2.000 tot 3.000 mensen werk moeten vinden. Daar komt voorlopig niets van terecht.

 Half miljard

Voor Kerst kondigde Koolen in Tubantia aan dit jaar een half miljard investeringskapitaal te willen ophalen om Lithium Werks snel te kunnen uitbouwen. Maar het aantrekken van durfkapitaal in Nederland lukte niet erg. Daardoor ontstond er volgens Koolen verschil van mening met de Amerikaanse investeerders in Lithium Werks. “Die vroegen zich af waarom het hoofdkantoor van Lithium Werks in Twente moest komen, terwijl er geen investeringskapitaal uit Nederland kwam. Ze wilden het hoofdkantoor verplaatsen naar de VS en dat wil ik niet.”

Lening van OostNL

Koolen zou met Lithium Werks de eerste vier hectare grond op Technology Base Twente kopen. Voorlopig komt het daar niet van.  OostNL, de investeringsmaatschappij voor Overijssel en Gelderland, leende Koolen en Lithium Werks in totaal 7,5 miljoen euro om zijn ambitieuze plannen op de luchthaven te kunnen verwezenlijken. Koolen gaf vrijdagavond aan, dat hij er van uit gaat dat hij over die lening kan blijven beschikken. Zijn plan om met ‘Koolen Industries’ in Twente een batterij-industrie op te bouwen blijft immers overeind. Daar lijkt men bij OostNL anders over te denken. Oost NL laat althans in een verklaring weten dat de lening ‘zo snel mogelijk volledig moet worden terugbetaald’ als Lithium Werks geen directe binding meer met de regio heeft.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.