Volledig scherm
Transvaalplein achter de vijver op de plek waar oude dorpshuis stond . bewonerscommissie in Dolphia zijn bezig met sociale hypotheek in de vorm van nieuw buurtcentrum . Gisteren is het akkoord gekomen van de gemeenteraad. Vlnr: vooraan Irene Scheeper , Jan Scheffer , Angelique Scheffer en Inge Aukes. Achteraan vlnr: Kim de Jong , Marja Beute , Bigitte Meijer en Chantal Boer. © Frans Nikkels

Droom van wijk Dolphia in Enschede komt eindelijk uit

ENSCHEDE - Dolphia kan beginnen met de bouw van een fonkelnieuw buurthuis. Dankzij een sociale hypotheek van 2 ton van de gemeente Enschede gaat een hartenwens in vervulling.

'Hier bouwt Dolphia haar eigen buurthuis. Door, voor en van de bewoners'. Dat staat op het bouwbord dat morgenmiddag aan de Christiaan de Wetstraat zal worden onthuld door de bewonerscommissie Dolphia en wethouder Jeroen Hatenboer. Het nieuwe buurthuis wordt mogelijk gemaakt door een sociale hypotheek van 200.000 euro die de gemeente Enschede aan de Stichting Bewonerscommissie Dolphia heeft verstrekt.Dit voor Nederland unieke experiment is voor de gemeenteraad een hamerstuk. De droom van de bewonerscommissie Dolphia komt uit.

Voor de kinderen 

Woordvoerster Chantal Boer van de bewonerscommissie zit in een hoekje van het ROC van Twente stil voor zich uit te kijken. Hoewel ze haar verhaal al vaker heeft verteld is het toch elke keer weer spannend. ,,Vooral de oudere Dolphianen voelen geen enkele band met De Kei dat zo'n 250 meter buiten de wijk ligt. Ze zien het niet als 'van ons' en gaven elke keer aan weer een eigen buurthuis in de wijk te willen. Maar uiteindelijk doen we het voor onze kinderen. Met een eigen buurthuis in de wijk kunnen we hen ondersteunen naar een betere toekomst."

Woonwijk

Met de geplande bouw van de wijk Esmarkerveld naast Dolphia is het voormalig buurthuis aan de Christiaan de Wetstraat in 2006 afgebroken en is De Kei gebouwd. De Kei had als wijkvoorziening het hart en het buurthuis van de wijk moeten worden. Met het uitstellen van de bouw van de wijk is de centrumfunctie van De Kei tussen de oude en de nieuwe wijk nooit tot stand gekomen. De ruimte die de bewonerscommissie Dolphia nu gebruikt wordt gehuurd door Alifa. Dit contract loopt af in november 2018. De verhuurder van De Kei, de woningcorporatie Ons Huis, heeft aangegeven andere plannen te hebben met De Kei. Het volledige pand wordt dan verhuurd aan een zorginstelling. De buurt raakt dus wederom zijn buurthuis kwijt.

Quote

Ik weet zeker dat het rendement groter zal zijn dan de investe­ring

Arjan Kampman, PvdA

Hart op de tong

Wethouder Jeroen Hatenboer kan zich het avondje De Kei op 8 september 2015 nog goed herinneren. Die avond hebben hij en wethouder Jurgen van Houdt aan den lijve ondervonden dat de Dolphianen niet alleen het hart op de tong hebben, maar vooral een hart hebben voor hun wijk en de bewoners. ,,Gelukkig hebben de bewoners en gemeente de negatieve sfeer van die avond weten om te zetten naar deze positieve ontwikkeling voor de wijk. En daar heeft het gedicht van Lisette Meijer over de toekomst van de kinderen van Dolphia zeker een steentje aan bijgedragen", laat Hatenboer met een brok in de keel weten.

Volgens het gemeenteraadslid Arjan Kampman van de PvdA raakt dit initiatief het hart van het bestaan. ,,Vrijwilligers, ambtenaren en welzijnswerkers werken samen aan een betere toekomst. Ik weet zeker dat het rendement groter zal zijn dan de investering van 200.000 euro."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.