Volledig scherm
© Thinkstock

Drost haalt naar voormalig bestuurder MST: 'Lak aan de tuchtrechter, lak aan alles'

DEN HAAG (ANP) – Lak aan de slachtoffers van ex-neuroloog Ernst Jansen, lak aan de tuchtrechter, lak aan alles. Letselschade-expert Yme Drost heeft dinsdag keihard uitgehaald naar een voormalig bestuurder van het Medisch Spectrum Twente.

Daar werkte Jansen tot zijn gedwongen ontslag in 2004.

Fouten
Drost deed dat in het hoger beroep dat diende voor de tuchtrechter in Den Haag tegen drie voormalig bestuurders van het ziekenhuis en inspecteurs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Daarin staat de vraag centraal of er iemand had moeten ingrijpen toen Jansen in het ziekenhuis werkte en daar meerdere medische fouten maakte.

Verwijt
De bestuurder waar Drost op doelde, Ruud Ramaker, kreeg vorig jaar bij het regionaal tuchtcollege al een berisping opgelegd. Hij had volgens het tuchtcollege de inspectie verkeerd geïnformeerd en dat valt hem te verwijten.

Uitspraak
De ex-bestuurder was niet aanwezig bij het hoger beroep. „Hij schittert opnieuw door afwezigheid”, aldus Drost. „De enige passende maatregel zou volgens Drost zijn dat Ramaker geschrapt wordt uit het artsenregister, het zogenoemde BIG-register. Het
Centraal Tuchtcollege doet daar over een aantal weken uitspraak over.

Maatregel
De twee andere oud-bestuurders van het Twentse ziekenhuis, Herre Kingma en Tom Zijlstra, kregen eerder geen maatregel opgelegd van door het regionaal
tuchtcollege. Het valt Kingma, die twee jaar na het vertrek van Jansen werd aangesteld, zwaar dat hij
zich in het hoger beroep opnieuw moet verantwoorden. Volgens eigen zeggen is hij bij zijn aanstelling niet goed op de hoogte gesteld over de zaak van de
neuroloog. „Op dat moment speelden er andere dingen, hoe erg dat ook is.”

Zijlstra, die de ex-neuroloog in 2004 tot zijn uiteindelijke vertrok dwong, zegt Jansen „altijd al een rare kwast te hebben gevonden”.

Diagnose
De omvangrijke zaak tegen voormalig neuroloog Jansen sleept al jaren. Vorig jaar is hij tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het opzettelijk toebrengen van ernstig lichamelijk letsel bij zijn patiënten door verkeerd gestelde diagnoses. Het hoger beroep in de strafzaak loopt momenteel. De tuchtrechter besloot eerder al dat Jansen nooit meer zijn beroep mag uitoefenen.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.