Volledig scherm
Raphael Marchese namens de Enschedese protestgroep DTG bij de demonstratie in Amsterdam van Pegida. Schuin achter hem Benno Wilmink, lid van de actiegroep. © ANP

DTG uit Enschede demonstreert ook tegen komst asielzoekers in Ede

EDE - De actiegroep Demonstranten Tegen Gemeenten (DTG) uit Enschede wil op 20 februari een demonstratie houden op het raadhuisplein in Ede. Doel: de komst van grote groepen asielzoekers tegenhouden. Aankomende zaterdag protesteert de groep tegen het asielzoekerscentrum en de noodopvang in Enschede.


De actiegroep heeft haar roots in en rond Enschede. Ondertussen breidt de groep haar activiteiten ook uit elders in Nederland. Zo was de groep ook aanwezig bij de Pegida-demonstratie in Amsterdam op 6 februari. Die liep flink uit de hand, met ingrijpen van de politie tot gevolg. Volgens 1 van de organisatoren is gekozen voor Ede vanwege de onrust die er zou zijn in Ede, Otterlo en Lunteren.

Vreedzaam
Woordvoerder Martijn van DTG laat weten dat het een vreedzame demonstratie moet worden. "We worden snel weg gezet als relschoppers, maar, dat zijn we helemaal niet. We zijn niet tegen opvang van echte vluchtelingen, maar zien nu dat men de veiligheid niet meer kan garanderen. Alles wordt er maar doorgedrukt. Wij willen echte democratie."

Vergunning
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de demonstratie is aangekondigd bij de gemeente. Er is een vergunning aangevraagd. Doorgaans worden demonstraties niet verboden.

'Blijf in Enschede'
Jan Pieter van de Schans, fractievoorzitter van CDA in Ede, laat op Twitter weten niet blij te zijn met de komst van de actiegroep: 'Laat de actiegroep Demonstranten Tegen Gemeente in Enschede blijven!'

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.