Volledig scherm
vlnr Sam Benou, Melvin Timmerman, Joran van den Berg en Jenske Crooijmans. © Annina Romita

'Dutch only' in Enschedese studentenhuizen

cultuurverschilENSCHEDE - Buitenlandse studenten zijn niet altijd welkom in Enschedese studentenhuizen. Hoe komt dat? Reacties vanaf de UT-campus.

,,Het is niet alleen een plek om te slapen", zegt Tim Kraai (19). Hij woont samen met Erik Kemp (22) en tien andere huisgenoten in huize LaVA op de campus, allemaal Nederlands. ,,In ons huis leven we als een hechte groep samen. Elke avond wordt er samen gegeten. We doen spelletjes, en we feesten samen. Als we een kamer vrij hebben, zoeken we iemand die dat ook wil."

Het studentenhuis van Erik en Tim is geen uitzondering. De campus staat bekend om de hechte studentenhuizen. ,,In andere studentensteden is het al een hecht huis wanneer er twee keer per week samen wordt gegeten. Dat wordt hier gezien als ongezellig," zegt Erik.

Eigen taal
Buitenlandse studenten worden dan ook vaak afgewezen bij huize LaVA, geeft Kemp toe. Al is het omdat ze de taal niet spreken. ,,We kunnen wel Engels, dat is het probleem niet. Maar een discussie voer je toch liever in je eigen taal", zegt Erik.

Het is soms moeilijk communiceren met buitenlandse studenten, merken ook de bewoners van huize The Royal Pink Palace. Zij hebben, anders dan huize LaVA, wel internationale studenten in huis. Het is lastig om over te schakelen naar Engels, merkt bewoner Joran van den Berg (21). ,,Dat komt omdat we nu met vijftien Nederlandssprekende mensen zijn en één schot."

Maar taal vormt niet de grootste barrière. ,,De studentencultuur is hier gewoon heel anders dan in het buitenland, denk ik", zegt Joran. Dat beaamt zijn huisgenote Jenske Crooijmans: ,,Het kost veel moeite om aan buitenlandse huisgenoten duidelijk te maken hoe iets thuis werkt. Bijvoorbeeld dat je je afmeldt voor het avondeten, of dat je je hebt te houden aan het schoonmaakrooster."

Volledig scherm
Erik Kemp en Tim Kraai. © Annina Romita

Afzonderen
Toch zijn hun ervaringen met buitenlandse studenten goed. ,,We hebben hier iemand gehad uit Brazilië, Portugal en Venezuela. Die pasten hier goed", zegt Jenske.

Er zijn maar weinig huizen zoals The Royal Pink Palace waarin internationale studenten samenwonen met Nederlandse studenten. Buitenlandse studenten lijken slecht te integreren. Timo Engelgeer (28) woont al lange tijd op de campus en heeft meermaals een buitenlandse student in huis gehad. ,,Het werkt gewoon niet. Ze zitten alleen op hun kamer, gaan alleen naar hun internationale vrienden toe. Ze zonderen zich ontzettend af."

Dat vormt voor veel van de Nederlandse studenten het probleem. ,,Het is niet zo dat we per se geen buitenlandse studenten willen", zegt Erik van huize LaVA. "Maar we moeten wel hetzelfde idee hebben over hoe een huis hoort te zijn. Dat komt vaak niet overeen." Huisgenoot Tim: ,,In ons huis zijn we echt bijna een familie. Als je thuiskomt, vraag je elkaar naar hoe je dag was, zo hoort dat gewoon."

Het zou leuk zijn als een buitenlandse student dat ook doet. Als zo'n student bereid is Nederlands te leren en op te gaan in het huis, is de kans groot dat die student wordt toegelaten, denken Erik en Tim.

Quote

Het werkt gewoon niet. Ze zitten alleen op hun kamer, gaan alleen naar hun internatio­na­le vrienden toe. Ze zonderen zich ontzettend af

Timo Engelgeer (28)
  1. OvJ houdt Enschedees duo verantwoordelijk voor de dood van Maykel (15) en eist taakstraf

    OvJ houdt Enschedees duo verantwoor­de­lijk voor de dood van Maykel (15) en eist taakstraf

    ENSCHEDE/ALMELO - Als het aan officier van justitie Alrik Nettenbreijers ligt, veroordeelt de rechtbank in Almelo Hans Q. (51) en Dominic S. (56) uit Enschede tot werkstraffen van 120 uur voor hun rol in de dood van de 15-jarige Maykel uit Enschede. De leerling van het Bonhoeffer College kwam op 22 juni 2017 om het leven nadat hij in de Enschedese Binnenhaven van een schip viel en vast kwam te zitten tussen de boeg en steiger.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.