Volledig scherm
Op de plek waar de nieuwe moskee moet komen, heeft Pegida kruizen geplaatst. De kruizen zijn verwijderd. © Pegida Nederland

Dwangsom van 5.000 euro of niet: ‘Pegida keert terug in Enschede’

ENSCHEDE - Door te dreigen met dwangsommen wil de gemeente voorkomen dat Pegida in de toekomst weer gaat ‘plakken en kladden’ in Enschede. 

Maar Edwin Wagensveld, voorman van de anti-islambeweging, zegt dat hij zich ook niet door boetes laat tegenhouden.

Kruizen op bouwgrond moskee

23 witte kruizen met anti-islam-leuzen stonden zondag 11 maart 2018 op het braakliggende terrein langs de Kuipersdijk en Wethouder Beversstraat. Een actie van Pegida Nederland tegen de bouw van een moskee op die plek. De gemeente, nu nog eigenaar van het perceel, was hier niet van gediend. Het zonder toestemming plaatsen van borden, stickers of andere uitingen is in strijd met de APV. 

Daags na de actie verscheen op de website van Pegida een filmpje van de kruizen. In het filmpje klinkt de stem van Wagensveld: „Enschede, u hoort nog vaker van ons.” Dat wil de gemeente niet. 

Omdat Pegida Nederland geen rechtspersoon is en Edwin Wagensveld als voorman van de beweging wordt gezien, is hij persoonlijk aangeschreven. Bij elke volgende overtreding kan hij 5.000 euro boete verwachten. Wagensveld ging in bezwaar.

‘U hoort vaker van ons’

Dinsdag was de hoorzitting bij de commissie Bezwaarschriften. Wagensveld zegt dat hij onterecht verantwoordelijk wordt gehouden voor het plaatsen van kruizen. „Ik ben er niet geweest. Dat kunt u niet aantonen. En het filmpje is bewerkt.” 

Hij verwijt de gemeente ‘meten met twee maten’. „Tegen Antifa is nooit opgetreden. Ik heb ook op posters in de stad gehangen, met mijn kop in een strop.” De gemeente zegt dat die posters toen zijn verwijderd, maar dat er geen gevaar voor herhaling was. Bij Pegida verwacht de gemeente dat wel.

De bezwarencommissie brengt binnen vier weken een advies uit. Wagensveld zegt Enschede niet te zullen mijden. „Ook bij een dwangsom geldt: u hoort vaker van ons.”

  1. Kloppenborg overleden: vuurwerkramp bleef de klusjesman achtervolgen

    Kloppen­borg overleden: vuurwerk­ramp bleef de klusjesman achtervol­gen

    ENSCHEDE - Na een kort ziekbed is eerder deze maand Enschedeër Hennie Kloppenborg op 75-jarige leeftijd overleden. Zijn naam is voor altijd verbonden aan de vuurwerkramp. Kloppenborg was tijdens de ramp de klusjesman van het ontplofte bedrijf S.E. Fireworks. Na de ramp heeft hij getracht zo anoniem mogelijk zijn leven op te pakken. Gedurende lange tijd verbleef hij op een camping bij Buurse. Hij heeft nooit meer willen spreken over die zwarte 13 mei 2000, toen 23 mensen de dood vonden.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.