Volledig scherm
Ferry de Jager en Sasja van der Oord aan het werk in de buurtmoestuin. Foto: Emiel Muijderman

'Een eetbare tuin voor binnenstad'

ENSCHEDE - Dankzij het Platform Tijdelijke Initiatieven wordt het terrein van de voormalige Polaroidfabriek verrijkt met een buurtmoestuin. Wortels, courgettes en aubergines moeten er straks worden geoogst.

Het is zaterdagmorgen elf uur en in de twaalf moestuinbakken op het terrein van de Performance Factory, aan de Hoge Bothofstraat, zit niets dan zwart zand. Maar daar gaat verandering in komen. Zo meteen wordt begonnen met het inzaaien en beplanten van de bakken.

Wim Verbakel van het Platform Tijdelijke Initiatieven kijkt tevreden toe. Hij is de gangmaker van buurtmoestuin De Bothoven, die het oude Polaroid-terrein niet alleen gaat verfraaien maar ook een sociale functie geeft. "Er is een andere manier van denken nodig en een andere manier van samenwerken, maar je kunt veel meer doen rondom leegstand en braakliggende terreinen", zegt Verbakel.

Hij roemt de samenwerking van bedrijven en instellingen als Aveleijn en Domijn, die realisatie van de moestuin mogelijk maken. De perenbomen en kruisbesstruiken zijn al geplant in een strook naast de ruimte waar een terras moet komen. Het terras moet de tuin nog aantrekkelijker maken, waardoor de functie van sociale ontmoetingsplek voor buurtbewoners en cliënten van zorginstellingen nog beter kan worden ingevuld. "Hopelijk wordt dit een nieuwe stadstuin. De eerste aanzet is er nu. Ik denk dat het idee zich wel gaat verspreiden - een eetbare tuin voor de binnenstad."

Aan belangstelling voor de moestuinbakken was geen gebrek. "Vorige week hadden we een infodag. Elf van de twaalf bakken waren meteen vergeven", zegt Verbakel. In de twaalfde bak komt munt. "Bij de sportclub hiernaast zijn ze gek op muntthee", klinkt het.

Lees het complete artikel in De Twentsche Courant Tubantia van 29 april.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.