Een eigen Wolvecamp voor de deur op Stadsveld Enschede

ENSCHEDE - Over de huisnummers hoeft niet te worden getwijfeld. Die zitten, als rugnummers zo groot, aan de gevel, vlak onder de dakrand en duidelijk zichtbaar voor iedereen.

​Stadsveld
Stadsveld, oude volkswijk in Enschede. Buurt van veelbelovende stadsvernieuwing, nieuwe woningen temidden van de arbeidershuisjes van vroeger, een nieuwe school en een filiaal van Albert Heijn dat een tikje ‘over the top’ hedendaags staat te zijn.

Blokkendozen
Negen woningen in de wijk trekken in het bijzonder de aandacht. Ze staan aan de Elferinksweg, in groepjes verdeeld. Drie rijtjes van drie huizen, met opvallende muurtjes ervoor en op enige afstand van elkaar geplaatst tussen de bestaande bebouwing. Negen witte blokkendozen in een wijk waar van oudsher het vertrouwde bruin van de baksteen overheerst.

Wolvecamp
De woningen zijn nieuw. Ze nemen de plaats in van de lage huizen die hier in de jaren vijftig verrezen. Woningen met een eveneens lage uitbouw aan de voorkant, waarvoor de Hengelose Cobra-kunstenaar Theo Wolvecamp (1925-1992) in 1958 een serie mozaïeken ontwierp.
De mozaïeken zijn bijzonder, omdat ze illustreren hoe nauw beeldende kunst en architectuur in deze periode van wederopbouw nog met elkaar verbonden waren. Voor Wolvecamp waren de ontwerpen bovendien zeer uitzonderlijk. Zijn reputatie berust op zijn schilderijen, niet op zijn bijdragen aan de openbare ruimte.

Wolvecamp-woningen
De negen nieuwe huizen vormen op een originele manier een voortzetting van wat in de wijk inderdaad de Wolvecamp-woningen werden genoemd. Ze zijn hoger, moderner, witter, maar ademen tegelijk de principes van licht en ruimte die zo typerend waren voor de eerste uitbreidingswijken van de grote steden na de oorlog. Tegelijk vormen ze een hommage aan het verleden. Geconfronteerd met de slechte staat waarin de mozaïeken verkeerden, besloten de ontwerpers ze alle negen opnieuw te laten uitvoeren. Als vrijstaande, badkamer-achtige muurtjes staan ze nu voor elke woning.

Abstractie composities
Negen Wolvecamps op tegels, met voor de kunstenaar ongekend strakke, abstracte composities in ingehouden kleuren die per huis variëren.
De woningen zelf zijn eenvoudig. Platte daken, een lange muur opzij, kleine ramen aan de straatkant en in de uitbouw aan de achterkant hoge tuindeuren met glas. Ze zijn grotendeels identiek, al varieert het kleurgebruik in muren en kozijnen per blok op een subtiele manier, zonder de eenheid te verstoren.

Ontstegen
Hoewel de muurtjes officieel eigendom zijn van de gemeente Enschede, moet het voor de bewoners toch een wonderlijke ervaring zijn. Een
Wolvecamp voor de deur, in Enschede nog wel: dan ben je de oude volkswijk van toen definitief ontstegen.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.