Een heel weekeinde carnaval vieren in deze regio? Met deze 5 tips houd je het vol

ENSCHEDE - Alaaf! Carnaval staat voor de deur. Voor de één betekent dat een weekeinde lang de gordijnen dicht, voor de ander drie, vier of vijf dagen feesten. Behoor jij tot die laatste categorie? Met deze vijf tips houd jij het ook op Rosenmontag en carnavalsdinsdag nog vol!

1. Eet vet, vis of vette vis

Volledig scherm
Vette vis is goed tegen een kater. © Thinkstock

Grote kans dat je na één dagje feesten al wakker wordt met een zwaar hoofd. En dan moet je nog vier dagen door... Probeer dan ’s ochtends iets te eten waar veel vet in zit. In de ochtend is een deel van de alcohol in je lichaam nog niet verwerkt. Door vet te eten in de ochtend versnel je dit proces enigszins. Het vet dat je eet, gaat tegen je maagwand zitten, waardoor de alcohol sneller en beter wordt opgenomen en je kater iets korter duurt.

Energie nodig? Eet dan voedsel dat vitamine D bevat. Dat zorgt voor een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Vette vis is een aanrader. Zo zit er in een stukje regenboogforel van 100 gram al 9,4 microgram vitamine D. Met een aanbevolen hoeveelheid van 10 microgram per dag ben je met een stuk forel dus al flink op weg. Zalm, haring en makreel helpen hier ook goed bij. Wie geen visliefhebber is, kan ‘uitwijken’ naar vlees of eieren. 

2. Draag een pyjama 

Volledig scherm
Lange thermosokken of een compleet thermotenue: het houdt je warm en onder je outfit ziet niemand er iets van. © Thinkstock

Het mag de komende dagen dan geleidelijk minder koud worden dan het de afgelopen dagen was, veel warmer dan 6 graden Celsius wordt het komend carnavalsweekeinde niet. 'A'j moar genog zoept, dan vuul ie de koalte ok nich', klinkt het dan vaak. Wie met carnaval veel buiten verwacht te zijn en op verantwoorde wijze warm wil blijven, doet er verstandig aan warme kleding onder zijn of haar outfit te dragen.

Een thermoshirt houdt je bovenlichaam aan en voor een tientje koop je al een compleet tenue inclusief thermolegging. Wie geen tijd heeft om nog naar de winkel te gaan of het geld er niet voor over heeft, kan natuurlijk ook een maillot aantrekken. Of doe je pyjama aan onder je unicornpakje of maatpak. Zoals je vroeger een pyjama onder je spijkerbroek deed als je ging schaatsen. Had je het toen koud? 

3. Bezoek een optocht

Volledig scherm
De eerste carnavalsoptochten van Twente in 2018 zijn al geweest, zoals hier in Albergen. Er volgen er nog vele. © Robin Hilberink

Uren? Dagen? Weken? Nee, maanden werk zit er in de praalwagens die te zien zijn in de carnavalsoptochten in deze regio. Het resultaat van al dat harde werken is zichtbaar, want ieder jaar weer zitten er werkelijk prachtige exemplaren tussen. Heb je als wagenbouwer de mooiste wagen, dan levert je dat eeuwige roem op. Het is dan ook absoluut de moeite waard om bij zo’n optocht een kijkje te nemen. De keuze is reuze; Twente en de Achterhoek zitten dit carnavalsweekeinde bomvol optochten (zie kaart hieronder). 

Een bezoek aan één van die optochten kan een welkome afwisseling zijn in dat ritme vol carnavalsfeestjes. Prettige bijkomstigheid: als je volgende week woensdag of donderdag weer op je werk verschijnt, kun je bij de koffieautomaat volop meepraten over de winnaar van de Grote Twentse Carnavalsoptocht in Oldenzaal, of de prijswinnaar van één van die andere fraaie optochten. 

4. Drink (veel) water

Volledig scherm
Als je alcohol nuttigt, droogt je lichaam langzaam uit. Drink daarom water tussendoor! © Thinkstock

Het klinkt als een advies van je moeder, maar moeders hebben nou eenmaal vaak gelijk. Want water drinken helpt écht als je nog even door moet. Als je alcohol nuttigt, droogt je lichaam langzaam uit. Drink daarom voor ieder glas alcohol een glas water. Zo zorg je dat je niet uitdroogt. Zorg dat je voor het slapengaan minimaal een liter water drinkt. Wil je het echt goed doen, drink dan de volgende ochtend opnieuw water of kokoswater. In kokoswater zitten natuurlijke suikers die goed zijn tegen misselijkheid. 

Lang onderweg omdat je meeloopt in een optocht, of verwacht je lang op één plek te staan? Neem dan één of meerdere flesjes water mee. Volgens Voedingscentrum Nederland heeft een volwassene gemiddeld 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig.  Een standaardflesje heeft een inhoud van 0,5 liter. Drink er drie op een dag en je hebt je quotum bereikt.

5. Make love, not war

Volledig scherm
Een vrijpartij kan de hoofdpijn van je kater verlichten en het is nog goed voor je weerstand ook. Handig als je nog wat dagen door wil feesten! © Thinkstock

Heb respect voor onze hulpverleners! Ook zij zijn dezer dagen in touw. Niet om te feesten, maar om de orde te handhaven en eventueel zieken of gewonden te verzorgen. Kijk dus een beetje om naar elkaar en voorkom dat er vechtpartijen ontstaan, al is het maar om met z'n allen nog wat langer door te kunnen feesten.

Make love, not war. Verstandiger dan het beginnen van een vechtpartij, is het bedrijven van de liefde. Want hst is geen fabeltje: seks is écht gezond. De website Gezondheidsnet.nl kan zo tien punten opnoemen waarom dat zo is. En er zijn genoeg redenen om juist met carnaval seks te hebben. Allereerst maakt je lichaam tijdens een vrijpartij endorfine aan, een stof die pijn onderdrukt. Handig wanneer je van je kater af wil. Verder is seks goed voor de weerstand en die kun je tijdens dagen achtereen feestvieren wel gebruiken. Ook kun je met een potje seks de calorieën van al die genuttigde broodjes hamburger en vette frieten er aftrainen. O ja, ga nou niet mee in die verhalen dat carnaval een goed excuus is om vreemd te gaan. Doe het gewoon netjes met je eigen partner.

Fijne carnaval gewenst!

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.