Volledig scherm
PREMIUM
© Thor Balkhed, Linköping University, Zweden

Een kledingstuk dat je het gevoel van een aanraking geeft, de UT onderzoekt het

ENSCHEDE - Een kledingstuk dat je het gevoel van een aanraking geeft: het klinkt als iets uit een sciencefictionfilm, maar als het aan Universiteit Twente ligt wordt het binnen een paar jaar werkelijkheid. De universiteit leidt een Europees project naar ‘textiele spieren’.

Een aai over de arm voor een eenzame vrouw in een bejaardentehuis, een lichte duw in je rug om je werkhouding te corrigeren, of een schouderklopje om je sportieve prestatie te belonen: vier Europese universiteiten werken sinds begin dit jaar aan een kledingstuk dat dit kan bewerkstelligen. Met het project is zo’n 4 miljoen euro gemoeid. „Een fantastische ontwikkeling”, volgens projectleider Angelika Mader van de UT. „Aanraking is ontzettend belangrijk voor mensen - dat wordt vaak onderschat.”

Een kledingstuk dat aanzet tot actie is niet geheel nieuw, maar volgens de UT gebeurt dit tot nu toe door middel van sensoren die aan de kleding zijn bevestigd. Die zijn voelbaar voor de gebruiker en zorgen dus voor ongemak. ‘Wat nu als we delen van het garen waaruit het kledingstuk bestaat zelf actief kunnen maken? Die delen kunnen dan samentrekken als een spier, zodat de drager van de kleding een aanraking voelt’, vat de universiteit het idee achter het project WEAFING samen.

Mader: „Denk aan een hartslagmeter voor een hardloper die altijd onder de 120 hartslagen wil blijven. Nu kijkt hij naar het getalletje op zijn smartwatch, maar dankzij de textiele spier kan hij straks een toenemende druk op bijvoorbeeld zijn schouders voelen, wat een afremmend gevoel geeft. Een kledingstuk dat je aanraakt is echt iets heel anders.” 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.