Corrie Voorhuis opbezoek bij Cobi Kloppenburg. Strijd tegen eenzaamheid in een flat in Enschede aan de J.J.van Deinselaan. b
Volledig scherm
PREMIUM
Corrie Voorhuis opbezoek bij Cobi Kloppenburg. Strijd tegen eenzaamheid in een flat in Enschede aan de J.J.van Deinselaan. b © Cees Elzenga / hetoog.nl

Eenzaamheid: Deze drie dilemma’s zetten ouderen vaak op achterstand

In een eerder onderzoek beschrijven ouderen bij herhaling drie thema’s aan de schaduwkant van de ouderdom: schaamte, eenzaamheid en vooroordelen. Gebruik ze als inspiratie voor uw reactie.

Schaamte

Willem
Volledig scherm
Willem © .

Willem woont in een woongroep voor ouderen. Elke week is er een activiteit, bijvoorbeeld een wandeling naar een café om samen een ijsje te eten, of een bezoek aan het museum. Het lijkt Willem erg leuk en toch gaat hij nooit mee. Sinds een aantal jaren heeft hij namelijk problemen met incontinentie. Willem is een verzorgde man en hij let er ook in zijn pensioen nog op altijd goed gekleed te zijn. Daarom stoort dit hem des te meer. Na een aantal pijnlijke beschamende ongelukjes heeft hij besloten niet meer mee te gaan op uitjes.

Hoe kan de organisatie rekening houden met dit soort situaties? Hoe vraag je naar zulke gevoelige belemmeringen? En hoe kun je er voor zorgen dat Willem toch weer meedoet aan sociale activiteiten?

 1. Toegewijde huisvriend (30) uit Enschede wordt verdacht van misbruik slapende kinderen: ‘hoe zwart is je geest’
  PREMIUM

  Toegewijde huisvriend (30) uit Enschede wordt verdacht van misbruik slapende kinderen: ‘hoe zwart is je geest’

  ENSCHEDE/ALMELO - Johan M. (30) is een goede huisvriend en scoutingleider die zich op een moeilijk moment met veel liefde en toewijding ontfermt over de nog jonge kinderen van een Enschedees gezin in moeilijkheden. Tenminste, zo lijkt het. Want als zijn vriendin eind mei vorig jaar een USB-stick in zijn broekzak vindt blijkt deze vol te staan met foto-en filmopnamen waarop M. de in diepe slaap verkerende kinderen van het gezin misbruikt. Als het aan officier van justitie Eddie Leunk ligt maakt de rechtbank korte metten met M.. Hij eist een gevangenisstraf van 4 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk.
 2. Overvallers maken pizza margherita buit in Enschede: celstraffen voor beide daders

  Overval­lers maken pizza margherita buit in Enschede: celstraf­fen voor beide daders

  ALMELO/ENSCHEDE - Djo E. (22) uit Enschede is veroordeeld tot een celstraf van 20 maanden waarvan 4 voorwaardelijk omdat hij op 2 januari dit jaar een pizzakoerier beroofde in zijn woonplaats. Ook moet E. nog een openstaande voorwaardelijke celstraf van drie maanden uitzitten. Voor mededader Ariel M. (20) waren de Almelose rechters milder, hij kreeg 10 maanden jeugddetentie waarvan 167 dagen voorwaardelijk.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.