Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Eerste proef met gasolie in Enschede

ENSCHEDE - Het veiligheidsrapport is nog niet goedgekeurd, maar AkzoNobel garandeert dat alles veilig is. Op het industrieterrein. De Marssteden in Enschede is maandag voor het eerst gasolie vanuit een tankauto in een zoutcaverne gepompt.

Het betrof een proef van AkzoNobel, eigenaar van de zoutcaverne, en Argos, eigenaar van de olie. De bedoeling is medio november te beginnen met de reguliere opslag van gasolie, dat vooral uit diesel bestaat. Deze wordt met tankauto's vanuit Hengelo aangevoerd en in twee cavernes onder De Marssteden gepompt. Daarbij komt de pekel in de caverne naar boven. Deze wordt afgevoerd.

Rapport
e proef van dinsdag bij de caverne aan de Staalsteden gebeurde nog zonder een goedgekeurd veiligheidsrapport, zoals voor de reguliere opslag is vereist. Het rapport is al wel door AkzoNobel aangeboden aan het ministerie van Economische Zaken en dat heeft het ter beoordeling doorgestuurd naar de Veiligheidsregio Twente. Ook andere instanties, zoals het Waterschap Vechtstromen, moeten het rapport nog beoordelen. Gasolie
De veiligheidsregio was wel op de hoogte van de proef van AkzoNobel, maar heeft deze vanwege het beperkte karakter laten doorgaan. Er is ook nog geen rampenbestrijdingsplan. Zo'n plan schrijft de Veiligheidsregio Twente, op basis van het veiligheidsrapport van AkzoNobel. Een woordvoerder van de veiligheidsregio meldde gisteren dat veel van de inhoud van dat rampenbestrijdingsplan al klaar ligt, omdat er eigenlijk maar één belangrijk rampenscenario is. Dat betreft een brand van een plas gasolie. Een ander scenario, bijvoorbeeld een explosie, wordt vanwege de eigenschappen van gasolie door de veiligheidsregio onwaarschijnlijk geacht. Opslag
AkzoNobel schrijft in een brief aan de bedrijven op het industrieterrein dat de opslag van gasolie 100 procent veilig kan. Ondernemersvereniging De Marssteden weet dat officiële goedkeuring ontbreekt en beraadt zich op stappen.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.