Emma Wortelboer (22) uit Manderveen deelde zaterdagavond de punten uit in de grote finale van het Songfestival
Volledig scherm
Emma Wortelboer (22) uit Manderveen deelde zaterdagavond de punten uit in de grote finale van het Songfestival © BNNVARA

Emma (22) vierde ‘grandioos feestje’ na Songfestival-winst Duncan

Duncan Laurence stal zaterdagavond de show tijdens het Eurovisie Songfestival, in zijn kielzog ging op sociale media ook veel aandacht uit naar de uit Manderveen afkomstige Emma Wortelboer (22). Zij mocht voor Nederland de punten geven, en maakte van haar moment of fame gebruik door voor miljoenen kijkers de vals zingende Madonna te bekritiseren. 

Het was voor de BNNVARA-presentatrice een droom die uitkwam; twelve points uitdelen aan Zweden, het land dat van het Nederlandse publiek de meeste stemmen kreeg. Zaterdag vertelde ze in Tubantia al over dat voor haar bijzondere moment. „De outfit heb ik al uitgezocht. Gewoon iets wat ik zelf wil en waar ik me fijn in voel. Nee, zeker geen jurk. Meer iets Spice Girl-achtigs. Ik weet al wel ongeveer wat ik ga zeggen tijdens de puntenverdeling. Maar je hebt heel weinig tijd. Het komt er vooral op neer dat je een land 12 punten geeft en de anderen bedankt. Maar ik ga er zeker mijn eigen draai aangeven.”

Ze hield woord. Dolenthousiast, in knalroze outfit, greep ze haar moment. Om Europa en Tel Aviv te bedanken, maar ook om het optreden van Madonna te bekritiseren. ‘I’m so thankful for tonight and for Madonna’s autotune’.

De wereldster, voor 1 miljoen euro ingevlogen om het randprogramma te verzorgen, had even daarvoor tamelijk vals haar hit ‘Like A Prayer’ ten gehore gebracht, en met hulp van de autotune twee andere nummers gezongen. Waar de presentatrice ter plaatse Madonna’s optreden ongeloofwaardig loofde - ‘Woooow, thank you Madonnaaa, what an incredible performance’ - dachten de meeste kijkers en luisteraars daar anders over. Wortelboer zei het hardop, live in de uitzending. Ze kreeg er online de complimenten voor, onder de noemer: ‘je moet het maar durven’. 

Tekst gaat verder onder de tweets

Kritiek

Al was er op sociale media ook nogal wat kritiek op het enthousiasme waarmee de geboren Manderveense de punten verdeelde. En later he-le-maal door het lint ging toen duidelijk werd dat Duncan de liedjeswedstrijd gewonnen had. Te hysterisch is nog het meest vriendelijke verwijt dat voorbijkwam. Wat ze daar zelf van vindt? We wilden het haar vragen, maar haar agent houdt haar uit de wind. Teveel heisa en drukte, op dit moment. 

Telefonisch liet ze nog wel weten dat het ‘een grandioos feestje’ was. Vanavond bij Pauw doet ze haar verhaal. 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.