Volledig scherm
Een aanrijding tussen een auto en twee ambulances op de Zuiderval in Enschede. © News United/ Dennis Bakker

Ene ambulance uit Groningen schiet andere te hulp na botsing in Enschede

ENSCHEDE - Een geluk bij een ongeluk bij de botsing tussen een ambulance en een personenauto, donderdagavond in Enschede. Per toeval was er nóg een Groningse ziekenwagen in Twente, die de patiënt met spoed naar het hoge noorden kon brengen.  

De bestuurder van de ambulance uit Groningen was met een patiënt, een arts en verpleegkundige vanuit Enschede met spoed op weg naar het UMCG, toen de ambulance op de Zuiderval in botsing kwam met een personenauto. Daarbij raakte niemand gewond. Ook de patiënt ondervond geen schadelijke hinder van het ongeval. Alleen de ambulance zelf kwam er niet goed vanaf, die hield aan de botsing flinke blikschade over en kon niet verder rijden. 

Systeem

„Per toeval was er nog een Groningse ambulance in Enschede”, vertelt Marieke Reinders, woordvoerder van Ambulancezorg Groningen. „Die tweede ambulance - die geen patiënt meer bij zich had - is erbij gekomen, nadat hij door collega’s van de gebotste ambulance was opgeroepen. Ze hadden in het systeem gezien dat deze ambulance ook in Enschede reed.” De ambulancebroeders hebben vervolgens de patiënt van de ene naar de andere wagen overgeheveld en zijn snel doorgereden naar Groningen.

Patiënten worden soms verplaatst van het ene naar het andere ziekenhuis, omdat daar meer specialisme aanwezig is en ze er beter kunnen worden geholpen. „Soms in de regio, soms rijden we wat verder”, zegt Reinders.

Geluk

Het komt volgens de woordvoerder echter zelden voor dat er twee Groningse ambulances tegelijkertijd zover ‘van huis’, op hetzelfde tijdstip, in Enschede zijn. Wenselijk is het ook niet, omdat ze dan niet in de regio zelf inzetbaar zijn. „Je hoopt dat als je iemand wegbrengt, ook weer iemand mee terug kan nemen. Maar dat is lang niet altijd zo. De ambulances rijden ook best vaak zonder patiënt terug naar de regio. Dit was eigenlijk een geluk bij een ongeluk.” 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.