Volledig scherm
De route die de demonstranten van Pegida zondag lopen in Enschede. © NoHoGeSa

‘Autonome Antifa 053’ wil Pegida-demonstranten 'van de straat schoppen'

UPDATEENSCHEDE – De route die de anti-islamdemonstranten van Pegida zondag door Enschede mogen lopen, is ingekort. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de demonstranten circa 1,8 kilometer zouden afleggen. Dat traject is nu gehalveerd.

Dat blijkt uit het kaartje dat de linkse antifascistengroep NoHoGeSa op internet heeft gepubliceerd. Het was de bedoeling dat de aanwonenden en andere direct betrokkenen vanmiddag om 12 uur als eersten zouden worden geïnformeerd, maar de route is dus vroegtijdig uitgelekt. NoHoGeSa is het antwoord op het Duitse Hooligans Gegen Salafismus (HoGeSa)

Infiltratie

Woordvoerder Ton Kamp van de gemeente: “Gistermiddag (donderdagmiddag, red.) om vier uur is de route definitief vastgesteld. Daarna is er al heen en weer gemaild tussen tal van betrokkenen, de drukker van de flyers en de gemeente. Dan weet je dat er een risico is, dat het traject wordt gepubliceerd voor alle mensen die langs de route wonen het weten. Dat is jammer, maar geen ramp. Er is niets geheimzinnigs aan, al presenteert NoHoGeSa dat routekaartje nu op zijn website als het ultieme succes van een geslaagde infiltratieoperatie.”

Tijdnood

De route loopt nu van het Blijdensteinpark via de Boulevard naar de C.F. Klaarstraat en vervolgens wandelen de Pegida-demonstranten via de Espoortstraat weer terug naar het Blijdensteinpark. “Een kort rondje door een rustige omgeving”, zegt Kamp. De demonstranten zouden aanvankelijk circa een kilometer meer afleggen, maar de route is ingekort omdat Pegida in tijdnood dreigde te komen. Kamp: “Ze mogen om twee uur beginnen en om half vijf moet het afgelopen zijn. Als je dan veel sprekers hebt en muziek, is er minder tijd om rond te wandelen.”

Veel politie

De gemeente verkeert in het ongewisse over de komst van het aantal demonstranten. Pegida heeft aangegeven tussen de 500 en 1.000 sympathisanten te verwachten de antifascisten van NoHoGeSa en de Friese afdelingen van Antifascistische Actie (AFA) hebben in officieel overleg met de gemeente laten weten met 50 man te komen. Deze club kan in het Volkspark terecht. Kamp: “Maar NoHoGeSa heeft een tweede verhaal: op internet roepen ze gelijkgestemden op om massaal naar Enschede te komen. Dat maakt het voor ons lastig. We houden er rekening mee, dat er meer antifascisten komen dan aangekondigd en daar is de politiesterkte op afgestemd. Achteraf blijkt misschien dat er veel meer politiemensen op de been waren dan nodig was. Daar heeft niemand wat aan, maar we kunnen niet anders.”

UPDATE

Op internet is een oproep geplaatst om zondag de demonstratie van Pegida in Enschede te blokkeren. De oproep is afkomstig van de tot op heden onbekende actiegroep ‘Autonome Antifa 053’. Volgens de ultralinkse groep komen er zondag ‘honderden neo-nazi’s naar Enschede’, en die moeten ‘van de straat geschopt’ worden.

De demonstratie van anti-islamgroep Pegida en gelijkgezinde groeperingen, verzameld onder de naam Fortress Europe, begint zondag om 14.00 uur bij Villa De Bank aan de Espoortstraat. Vanuit daar lopen demonstranten een kleine ronde langs de Boulevard 1945, C.F. Klaarstraat en de Espoortstraat. Autonome Antifa 053 zegt die demonstratie om 14.30 uur te willen blokkeren op de kruising Boulevard 1945-C.F. Klaarstraat.

Het is de vraag hoeveel kans van slagen een blokkeerpoging heeft. De gemeente Enschede is zondag benoemd tot veiligheidsrisicogebied, wat de politie meer mogelijkheden geeft om op te treden. Er mag onder meer preventief worden gefouilleerd. De politie zal dan ook in groten getale aanwezig zijn om de veiligheid van demonstranten en willekeurige passanten te beschermen. Blokkades of andere pogingen om de demonstratie te verstoren zullen dan ook direct worden aangepakt.

  1. Debby moet 455 euro betalen door fout in parkeergarage MST: ‘Ik moet hun probleem oplossen’

    Debby moet 455 euro betalen door fout in parkeerga­ra­ge MST: ‘Ik moet hun probleem oplossen’

    ENSCHEDE/HENGELO – Na een familiebezoek in het MST in Enschede komt Debby Nijenhuis zaterdagmiddag opeens voor een zeer onaangename verrassing te staan. De 47-jarige Hengelose ziet bij de slagboom dat ze een boete van 455 euro open heeft staan, gelijk aan ruim 32 dagen parkeren in de parkeergarage. Een fout in het systeem, zo blijkt iets later. „Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Dat vind ik niet het ergste. Maar ik word nu opgezadeld met hun probleem.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.