Enschede 75 jaar geleden getroffen door bombardement: ‘Alle huizen waren plat’

videoENSCHEDE - Het is vandaag precies 75 jaar geleden dat Enschede getroffen werd door een ‘vergissingbombardement’. Een documentaire herinnert aan de grote verwoestingen in de wijk Horstlanden-Veldkamp.

Volledig scherm
Henk Kuitert - Bombardement 22 februari 1944 © fam. Kuitert

Henk Kuitert (89) weet het zich nog goed te herinneren. Op 22 februari 1944 - „een mooie heldere dag” - voetbalt hij rond het middaguur op straat als er in de lucht motorgeronk klinkt. Hij telt 36 vliegtuigen en zijn voorgevoel zegt hem dat er iets mis is. „Het was anders dan anders.” Zijn moeder waarschuwt dat er bommen vallen. „En even later was er overal paniek, vuur, vlammen en rook.” Een brandbom slaat door het dak van hun huis aan de Pathmossingel, maar die kan geblust worden. Elders richtten de bommen meer schade aan. „Op enig moment stond heel Pathmos in de brand. Wat mensen aan meubels konden redden, zetten ze op straat.”

Kuitert, toen 14 jaar oud, doet net als andere ooggetuigen zijn verhaal in een film over het ‘vergissingbombardement’ op Enschede. Geallieerde vliegtuigen werpen duizenden brand- en vijf brisantbommen af en vooral de buurten Veldkamp, Horstlanden en Pathmos worden zwaar getroffen. Veertig mensen komen om het leven en 140 mensen raken gewond. Hele huizenblokken en straten worden vernield. „Links en rechts, alle huizen waren plat”, herinnert de 95-jarige Betje Oosterveld zich. Zwart-wit beelden van het Polygoonjournaal laten de puinhopen zien. De commentator spreekt over ‘een rouwdag’ voor de ‘nijvere stad Enschede’. (tekst gaat verder onder foto)

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.