Enschede aan de beurt voor Twentse Midwinterhoornwandeling: ‘Willen de stad op de kaart zetten'
Binnenkort is de 37e editie van de Twentse Midwinterhoornwandeling. Wandelaars kunnen twee routes lopen door het Twentse winterlandschap. „We willen Enschede op de kaart zetten”, aldus Marieke Beld van de Enschedese midwinterhoornblazers die de wandeling dit jaar organiseren.
Een midwinterhoornwandeling. Wat houdt dat in?
„Het is de leukste wandeling van het feestdagenseizoen in Twente. Elk buurtschap kan de mooiste plekken laten zien uit hun stad of dorp en dit keer is Enschede aan de beurt. Tijdens de wandeling zijn in totaal 25 groepen midwinterhoornblazers uit de hele regio aanwezig.”
Welke route kunnen de wandelaars volgen?
„De wandeling start bij het Hogekampplein (Universiteit Twente). Er kan worden gekozen tussen de route van vijf of twaalf kilometer. De korte route is geschikt voor deelnemers in een rolstoel. De paden en wegen zijn verhard en hebben opgangen voor rolstoelgebruikers. In het begin krijgen de deelnemers een boekje met informatie en is er een demonstratie over hoe de midwinterhoorn wordt gemaakt. De route gaat langs de campus van de UT, het Ledeboerpark en Hof Espelo. Bij de plek waar de twee routes splitsen is een horecapunt. Daar kunnen de deelnemers koffie en snert nemen en er is een springkussen voor de kinderen.”
Staat Enschede wel bekend als wandelplek?
„Enschede heeft veel wandelgebieden, maar de stad wordt vaak gezien als winkel- of uitgaansstad. De mooie natuur rond de stad is een wereldje op zich waar niet veel mensen bekend mee zijn. Terwijl de omgeving van Enschede echt prachtig is om te wandelen.”
Het midwinterhoornblazen is een eeuwenoude traditie, kun je iets meer hier over vertellen?
„Het is typisch Twents. Oorspronkelijk werd er op de midwinterhoorn geblazen tijdens de Germaanse joelfeesten rondom de zonnewende. Dat gebeurde om boze geesten te verjagen. Het christendom heeft daarna de traditie geadopteerd. De hoorn werd gebruikt om het kerstkindje aan te kondigen. Op een gegeven moment is de hoorn ook voor andere doeleinden gebruikt, namelijk door smokkelaars om elkaar te waarschuwen voor de politie. Met het blazen willen we de traditie van de ‘Oale Roop’ in ere houden.”
Kun je zelf het midwinterhoornblazen ook uit proberen?
„Absoluut, elke zondag tijdens de adventsperiode staan we in het Abraham Ledeboerpark in ons thuishonk het Lammerinkswönner. Iedereen is welkom.”
De Twentse Midwinterhoornwandeling vindt plaats op zondag 18 december. Starten kan van 10:00 tot 14:00. Kosten voor deelname is twee euro voor volwassenen, jeugd t/m 17 jaar betaalt een euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Cindy uit Oldenzaal verbluft over reacties lezers: zelfs op Ibiza wordt gezocht naar haar medicijn
De noodkreet van Cindy Elsjan uit Oldenzaal over het tekort aan haar broodnodig medicijn maakt veel los bij lezers. Mensen die adviseren om in het buitenland op zoek te gaan, of zelfs aanbieden uit Ibiza lithium voor haar mee te nemen. -
PREMIUM
Rechter neemt kijkje in verloederd huurpand in Almelo: nieuwe episode in slepende kwestie
ALMELO - Het slepende conflict tussen de huurders en de eigenaar van een ernstig verwaarloosde stadsvilla in Almelo kreeg vrijdagochtend een nieuwe episode. Rechter Marcel Manders nam persoonlijk een kijkje bij de woning die al jaren inzet is van een strijd. -
PREMIUM
Behoud dienstencentrum ’t Swafert in Hengelo ‘is trekken aan een dood paard’
HENGELO - „Hoe realistisch is het als we moeten trekken aan een dood paard? Daar word je heel moe van, zei mij vader al.” Met die verzuchting gaf wethouder Marie-José Luttikholt in de raadsvergadering aan hoe lastig het is om in contact te komen met eigenaar UCP V Coöperatief UA in Amsterdam over behoud en openstelling van dienstencentrum ’t Swafert. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
nieuwsupdate
Een collectesoap, online-opnaaiers, zwieren met een rolstoel en dan ook nog eens te weinig gelovigen in Almelo
ALMELO - Als er om acht uur ’s avonds in het donker iemand komt collecteren, en het kan alleen met een pinpas. Of met een QR code. Of je moet maandelijks betalen. Zou u dat doen? Opeens was het collecteren weer in het nieuws deze week. Waren die jongens van de Zonnebloem neppers? Eerst wel en later niet. De grote vraag die achterbleef na de collectesoap was of dat we daar niet gewoon mee op moeten houden. Met collecteren aan de deur. Dit en meer in de nieuwsupdate van deze week.
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
-
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUMupdate | met video
Seksbedrijf lijkt link tussen invallen gemaskerde agenten bij motorzaak en in rijtjeshuis Doetinchem
Agenten met bivakmutsen en mondmaskers op hebben vrijdag een inval gedaan bij een bedrijf aan de Varsseveldseweg in Doetinchem. Op het terrein lopen sinds 7.00 uur tien tot twintig agenten rond. Elders in de stad is de politie een woonhuis binnengevallen.
In samenwerking met indebuurt Enschede