Enschede en Zwolle goedkoopste terrassteden van Nederland

kaartENSCHEDE - Wie prinsheerlijk op een terrasje wil zitten voor een fatsoenlijke prijs, is in Oost-Nederland aan het juiste adres. Uit onderzoek onder de grootste steden komen Enschede en Zwolle als winnaar uit de bus. Amsterdam is veruit het duurst. 

Een rondje op het terras (twee koffie, twee fris, twee bier en twee rosé) kost in Enschede gemiddeld 22,03 euro, berekende horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners. Zij doen jaarlijks een terrassenonderzoek. 

Alleen in Zwolle is datzelfde rondje nog iets goedkoper: 21.88 euro. De hanzestad is daarmee de goedkoopste stad van het land. In totaal werden 21 steden onder de loep genomen.  Amsterdam komt voor het vijfde achtereenvolgende jaar als duurste uit de bus met een gemiddelde prijs van 27,05 euro.

Ook steden als Haarlem (24,50 euro), Groningen (23,40 euro), Eindhoven (23,05) en Tilburg (23,38 euro) zijn flink duurder dan de grootste steden over Overijssel.

Btw-stijging

Drukte op het terras in Enschede
Volledig scherm
Drukte op het terras in Enschede © Reinier van Willigen

De prijzen op de terrassen stegen wel overal in het land, in vergelijking met vorig jaar. Dat is deels te verklaren door de verhoging van het btw-tarief van 6 naar 9 procent. Landelijk gezien werd een terrasbezoekje 3,1 procent duurder. In Enschede valt die stijging mee, meer een prijsverhoging van 2,0 procent. In Amsterdam gebruiken ze de btw-verhoging om de prijs nog verder op te krikken, daar steeg de gemiddelde terrasrekening met 7,8 procent.

Koploper

Enschede is op één aspect koploper in het onderzoek. In de grootste stad van Twente kost een colaatje gemiddeld 2,40 euro: het goedkoopste van het land. 

Van Spronsen & Partners onderzoekt sinds 2004 de terrassen in de 21 grootste steden van het land. In iedere stad worden meerdere terrassen bezocht en met elkaar vergeleken. Als het even kan worden elk jaar dezelfde horecagelegenheden bezocht, voor de beste vergelijking. Bekijk bovenaan zelf de resultaten van het onderzoek op een interactieve kaart.

Volledig scherm
© frans nikkels

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.