Volledig scherm
© Annina Romita

Enschede fietsstad van Nederland? ‘Met deze rare manoeuvres nooit!’

LezersbriefENSCHEDE - Lezer Judith Cohen schreef een brief naar de redactie. Lees de brief over Enschede fietsstad hieronder.

Enschede wil in 2020 dé fietsstad van Nederland zijn. Nu wat zie ik, als niet deskundige fietser daarvan? Hier en daar worden bestaande wegen voorzien van een rood wegdek en er komen borden langs de weg en teksten op de weg: 'fietssnelweg; de auto is hier te gast'. En er staan af en toe ronkende artikelen hierover in de krant, ongetwijfeld gedicteerd door de gemeente.

Maar wat ik ook zie: langs het grootste deel van de Oldenzaalstraat tussen de spoorwegovergang en Boulevard 1945 liggen vrijliggende fietspaden en die geven ook duidelijk de voorrangssituatie aan. In de nieuwe situatie verdwijnen die fietspaden en moeten de fietsers zich mengen tussen de auto's op de smallere weg.

Er zijn in Enschede twee goede rotondes waar de fietsers voorrang hebben. Deze worden gewijzigd in kruispunten met verkeerslichten, zo heb ik gelezen. Ik kom er regelmatig en heb niet gemerkt dat hier veel opstoppingen voor de auto's zijn. Jammer voor iedereen. Voor de auto's die, met name als er niet al te veel verkeer is, gewoon kunnen doorrijden. En ook voor de fietsers zijn deze rotondes heel prettig, omdat zij hier voorrang hebben. Ik betreur nog steeds dat de rotonde op het Fortuinplein is verdwenen. Vooral als fietser sta je er geruime tijd te wachten voordat het licht groen wordt. Wat is toch het doel van deze veranderzucht?

O ja, en waarom staat er al tijden een verkeerslicht aan het begin van de Emmastraat altijd op rood? En tevens een bord dat dit het begin is van een stukje fietssnelweg. Raadselachtig.

Nee Enschede, met deze rare manoeuvres wordt je nooit fietsstad van Nederland!

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.