Volledig scherm
© Lars Smook

Enschede gaat voor ‘spetterende georganiseerde vuurwerkshow’

ENSCHEDE - Eén grote vuurwerkshow op een centrale plek in de stad, met een feest er omheen. Dat staat met stip bovenaan nadat 350 Enschedeërs een dag lang spraken over hoe Enschede in de toekomst moet omgaan met vuurwerk.

In het grote vuurwerkgesprek zaterdag in de Twentehallen koos Enschede voor veilig vuurwerk, dat in korte tijd tijdens de jaarwisseling wordt afgestoken. Geen wekenlang geknal meer, slachtoffers moeten voorkomen worden, milieuschade tot een minimum beperkt en overlast in de buurt moet worden tegengegaan. Dat terwijl recht wordt gedaan aan de traditie om tijdens de jaarwisseling vuurwerk te blijven afsteken.

Voorstel

Dat alles is volgens Enschedeër Saskia Morsink verwerkt in het voorstel om één spetterende georganiseerde vuurwerkshow tijdens de jaarwisseling te organiseren, bedoeld voor alle inwoners van de stad. Morsink verklaarde het winnende voorstel nadat honderden Enschedeërs een dag lang met elkaar spraken tijdens een zogenoemde G1000 stadscafé.

Het voorstel staat weliswaar bovenaan, maar of de feestelijke vuurwerkshow er ook daadwerkelijk komt tijdens de jaarwisseling is nog de vraag. Het voorstel staat namelijk aan het begin van een traject waarin burgers worden betrokken bij de vraag hoe Enschede in de toekomst met vuurwerk moet omgaan.

Dialoog

Uit de G1000 dialoog kwamen in totaal tien voorstellen bovendrijven, variërend van ‘betere handhaving’ tot een ‘brede voorlichtingscampagne’. Iedere inwoner krijgt tot 1 november de tijd om op de voorstellen te reageren en een stem uit te brengen. Intussen gaan burgerwerkgroepen aan de slag om deze concreet uit te werken. Op 11 november komen de 350 Enschedeërs weer bij elkaar om tot het ultieme besluit te komen, dat ook daadwerkelijk moet worden uitgevoerd.

Reageren kan via: G1000enschede.nl

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.