Enschede geldt zondag als een risicogebied

112ENSCHEDE -  Enschede geldt zondag als risicogebied. Dat betekent dat de politie er preventief kan fouilleren. Dit in verband met een demonstratie van Pegida en Fortress Europe bij het Polaroid-gebouw.

Er wordt ook rekening gehouden met een grote opkomst van extreemrechtse groepen uit Duitsland. Tegelijk zullen ook de antifascisten zich in de stad mobiliseren voor een ‘stevig tegengeluid’.

Uit Duitsland heeft de gevreesde beweging HoGeSa (Hooligans gegen Salafisten) aangekondigd te komen. En de omstreden Duitse ‘hooligan-band’ Kategorie C komt spelen. Twee jaar geleden werd die nog door Twentse burgemeesters geweerd. De band heeft een forse aanhang bij rechtsextremisten. Daarom haalt Pegida deze groep: om zoveel mogelijk Duitse geestverwanten naar Enschede te trekken.

Rekening

Met deze demonstratie zegt Pegida-voorman Edwin Wagensveld ‘een rekening te vereffenen’ met burgemeester Onno van Veldhuizen. Bij een demonstratie ruim een jaar geleden in Enschede werden Pegida-aanhangers opgepakt voor een spandoek, waarop een hakenkruis in een prullenbak te zien was: het Pegida-logo. Later besliste het OM dat het afbeelden van het hakenkruis niet strafbaar is, als degene die het toont daarmee afstand neemt van het nazisme.

Wagensveld: „We hebben geen excuus gekregen. Ik heb gezegd: ‘Die rekening krijg je nog’.” Hij zegt dat de burgemeester niet moet proberen om het optreden van Kategorie C te blokkeren. „Ze komen gewoon. Desnoods lezen ze hun teksten voor.”

Spelregels

De politie doet geen mededelingen over hoeveel agenten er worden ingezet. „We zullen de kampen de spelregels goed duidelijk maken. Geen alcohol, geen lange stokken aan spandoeken, geen wapens, geen gezichtsbedekkende kleding.”

Ricardo Veenstra van AFA, de antifascitische beweging: „Pegida krijgt in Nederland nog maar weinig voet aan de grond. Nu gooien ze het over een andere boeg: Duitse extremisten hiernaartoe halen. Als dat lukt, herhalen ze dat kunstje. Daarom moet er een massaal tegengeluid zijn.”

Demonstratieverbod

Locoburgemeester Eelco Eerenberg heeft donderdag besloten de demonstraties te verbieden. De verwachting is dat de demonstraties zullen leiden tot ernstige confrontaties en verstoring van de openbare orde. Eerenberg: "Daarom kan ik niet anders dan een totaalverbod op alle demonstraties en manifestaties op 18 juni 2017 afkondigen."

poll

Enschede verbiedt demonstraties Pegida en Antifascisten

  • Terecht, dat draait alleen maar uit op zinloos geweld (58%)
  • Waar blijft het recht op vrije meningsuiting? (32%)
  • Ik wil eindelijk weer eens een heel grote vredesdemonstratie (10%)
3047 stemmen
Volledig scherm
Archieffoto. © ANP

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.