Onder meer door een netwerk van fietsstraten aan te leggen hoopte Enschede de titel Fietsstad 2020 in de wacht te slepen.
Volledig scherm
Onder meer door een netwerk van fietsstraten aan te leggen hoopte Enschede de titel Fietsstad 2020 in de wacht te slepen. © Frans Nikkels

Enschede grijpt naast titel Fietsstad 2020

ENSCHEDE/WINTERSWIJK - De groots opgezette campagne ten spijt, is Enschede vrijdagmiddag niet tot beste fietsstad van Nederland uitgeroepen. Ook het tevens genomineerde Winterswijk greep naast de titel.

Op een fietscongres in Utrecht werd de gemeente Veenendaal door de Fietsersbond bekroond tot landelijke winnaar. Veenendaal was in 2000 ook al de allereerste fietsstad van Nederland. De andere genomineerden waren Schiermonnikoog en Scherpenzeel.

Troostprijzen voor Enschede en Winterswijk

Wethouder Jurgen van Houdt en fietsburgemeester Hennie Kuiper gingen niet met lege handen naar huis. Enschede is namelijk wel winnaar in de categorie grote gemeenten. Winterswijk eindigde aan kop in de categorie kleine gemeenten.

Behalve enquêtes die door lokale fietsers werden ingevuld, werden de gemeenten ook beoordeeld op basis van juryrapporten. Onder meer de hoeveelheid vrijliggende fietspaden langs 50-kilometerwegen en de fietsveiligheid voor kwetsbare groepen (kinderen en ouderen) speelden daarin een rol.

15 miljoen voor de fietser

Ondanks het mislopen van de titel zegt Jurgen van Houdt blij te zijn met top vijf-notering. Vorig jaar stond Enschede nog op de tiende plaats. Bijna 4.000 fieters vulden in Enschede een enquête in. „Dit is voor ons een aansporing om door te gaan op de ingeslagen weg. Meer mensen op de fiets houdt onze stad bereikbaar op een schone en gezonde manier.” De afgelopen vijf jaar investeerde Enschede - mede met subsidies - minstens 15 miljoen euro in projecten die puur voor fietsers zijn bedoeld, zoals fietsstraten, -bruggen en - snelwegen. 

In Winterswijk ligt de focus vooral op toeristen. De Achterhoekse gemeente stond vorig jaar ook al in de top vijf. „We hebben er economisch belang bij om het voor recreatieve fietsers goed voor elkaar te hebben en daar profiteren alle fietsers van”, aldus wethouder Tineke zomer.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.