Volledig scherm
© Thinkstock

Enschede hanteert slecht systeem voor verdeling van de uren huishoudelijke hulp

ENSCHEDE - De verdeling van het aantal uren huishoudelijk hulp in Enschede klopt van geen kant. Bij klachtencommissaris Jos Pierey zijn veel klachten binnengekomen over het systeem dat Enschede hanteert bij de verdeling van het aantal zorguren. In zijn halfjaarsrapportage 'Zorgen voor een goede zorg' aan de gemeenteraad van Enschede maakt hij korte metten met het gehanteerde systeem.

Enschedeërs klaagden onder andere over de sterke vermindering van het aantal uren huishoudelijk hulp, over ondeskundigheid van de zorgaanbieders, over gebrekkig onderzoek, over het plotseling niet op komen dagen van zorgverleners.

Controle
Verder heeft de gemeente geen enkele controle op de het gewerkte aantal uren van de talloze zorgaanbieders die werkzaam zijn in Enschede. De gemeente betaalt een bedrag en hoopt dat daarvoor de zorg wordt verleend. Zeker is dat niet. "Het systeem kan er voor zorgen dat het aantal gewerkte uren wordt geminimaliseerd", zegt Pierey. Dat kan betekenen dat het geld dat overblijft van het budget in de zakken van de zorgaanbieders verdwijnt.

Aanbeveling
"Een onjuiste prikkel, aldus de klachtencommissaris. Hij doet dan ook de aanbeveling aan de gemeenteraad om het huidige systeem overboord te zetten en te vervangen door een systeem waarbij niet de zorgaanbieder, maar de gemeente de uren verdeelt. Dan weet je beter waar het budget blijft en hoeft er niet door clienten te worden onderhandeld.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.