Volledig scherm
© ANP

Enschede heeft hoogste woonlasten van Nederland

ENSCHEDE - Inwoners van Enschede gaan dit jaar gebukt onder zware woonlasten. Een huishouden is gemiddeld 854 euro per jaar kwijt aan rioolheffing, afvalstoffenheffing en onroerendezaakbelasting. Daarmee heeft Enschede de hoogste woonlasten van de 37 grootste gemeenten van Nederland. 

Uit de nieuwe cijfers van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) blijkt dat vrijwel overal in Nederland de woonlasten dit jaar omhoog gaan. Dat komt vooral door verhoging van de afvalstoffenbelasting. Woningeigenaren worden geconfronteerd met een gemiddelde prijsstijging van 29 euro, huurders gaan gemiddeld 18 euro meer betalen.

Toch spant Enschede landelijk de kroon op het gebied van woonlasten. Waar de stad 854 euro in rekening brengt voor woningeigenaren, ligt het landelijk gemiddelde een stuk lager: op 732 euro. Ook huurders zijn flink duurder uit in Enschede: 571 euro, tegenover 340 euro landelijk gezien.

Superstijging

Volgens het COELO, dat 37 grote gemeenten onderzocht, wordt de superstijging veroorzaakt door het Rijk, dat de afvalstoffenbelasting met 139 procent heeft verhoogd. Zo'n hoge belasting moet recycling en hergebruik van afval stimuleren. Hoe beter de afvalinzameling en -verwerking, des te lager de kosten zijn voor gemeenten. Maar zolang dat niet het geval is, zijn gemeenten fors duurder uit. En die kosten worden dus doorberekend aan de burger.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.