Hogeschool Saxion laat onder de naam SaXcell  samen met onder meer drie Turkse bedrijven een testfabriek voor het recyclen van textiel bouwen in Enschede.
Volledig scherm
PREMIUM
Hogeschool Saxion laat onder de naam SaXcell samen met onder meer drie Turkse bedrijven een testfabriek voor het recyclen van textiel bouwen in Enschede. © Hogeschool Saxion

Enschede krijgt testfabriek SaXcell om van gebruikt textiel nieuwe broeken te maken

ENSCHEDE - Enschede krijgt een testfabriek waar nieuwe vezels worden gemaakt van gebruikt textiel. Als de testen goed uitpakken, komt er een volledige productiefabriek waar zo’n dertig tot veertig personen aan het werk kunnen.

De fabriek wordt gebouwd onder de vlag van SaXcell, dat in 2015 is opgericht door Saxion. Daarin wordt samengewerkt met textielinzamelaar Sympany in Utrecht, textielproducent WeVoTex in Enschede en drie Turkse textielbedrijven. De bouw is mogelijk door een overeenkomst die donderdag is ondertekend door een consortium van investeerders. „We brengen een industrie terug naar Twente, waar we ooit in voorop liepen”, aldus medebedenker Ger Brinks van Saxion.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.