Volledig scherm
Foto ter illustratie © VI IMAGES /

Enschede maakt vuist tegen criminaliteit rond vechtsportgala's

ENSCHEDE - Burgemeester Onno van Veldhuizen speelt regionaal en landelijk een grote rol in de 'schoonmaak' van de vechtsport. De criminele sfeer rond de sport moet wat hem betreft hoe dan ook verdwijnen.

Onno van Veldhuizen, burgemeester van Enschede, wil dat organisatoren van vechtsportevenementen volledige openheid geven over hun persoonlijke verleden, over de geldstromen rond een evenement en de betrouwbaarheid van samenwerkende bedrijven en sponsors.

Zuiveren

Ook staat hij niet langer toe dat minderjarigen vechten tijdens de evenementen. Op die manier wil de burgemeester de vechtsportwereld zuiveren van criminele invloeden en tegelijk ook de veiligheid van sporters bevorderen.

Van Veldhuizen is naast zijn burgemeesterschap voorzitter van de raad van toezicht van de Vechtsportautoriteit en was betrokken bij het opstellen van de onlangs verschenen Richtlijn Vechtsportevenementen. Nu de World Fighting League (een organisator van grote vechtsportgala's) zijn komst naar Twente heeft aangekondigd, kan Van Veldhuizen voor het eerst zijn eigen richtlijn handhaven.

Eisen

Volledig scherm
Onno van Veldhuizen © Emiel Muijderman

Volgens de burgemeester zijn de strengere eisen aan de evenementen niet bedoeld om de sport uit de regio te verbannen. "De Vechtsportautoriteit komt voort vanuit de vechtsportwereld zelf. Daar zagen ze ook in dat ze moesten veranderen om toekomstbestendig te worden. Eigenlijk is het een rode loper die voor de sector is uitgelegd. Met overheidsgeld is een richtlijn opgesteld. En de sector heeft nu drie jaar de tijd om de sport via zelfregulering toekomstbestendig te maken. Welke sport heeft die hulp gekregen?"

Nederland staat met veel wereldkampioenen aan de mondiale top. Sommigen in de vechtsport vrezen dat deze positie verloren gaat door invoering van strengere regels voor jongeren. Die mogen volgens de richtlijn niet of niet zonder bescherming vechten. Volgens critici zijn wedstrijden voor jongeren nodig om zich voor te bereiden op een professionele loopbaan.

Onacceptabel

Van Veldhuizen weerspreekt dat: "Ik denk liever aan de toekomst van deze kinderen. Er zijn beelden van kinderen die knock-out gaan tijdens wedstrijden, dat vind ik onacceptabel. Als deze maatregelen een toekomst als prof in gevaar brengen, dan is het wat mij betreft aan de sector om daar een antwoord op te vinden."

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.