Volledig scherm
Overzichtsplaat van het plein vanaf de kant van de Blokker naast de Klanderij richting Primark. Indien mogelijk nieuwe Hofpassage rechts en oude V & D links en Primark op de foto. © Annina Romita

Enschede moet 'nee' verkopen aan grote winkelketens

AUDIOENSCHEDE - De leegstand in de binnenstad neemt in hoog tempo af. Het gaat zo goed, dat er een wachtrij dreigt voor nieuwe winkels. De leegstand in de binnenstad is in 3 jaar gehalveerd.

Hoe anders was de situatie in de binnenstad van Enschede drie jaar geleden. Op 1 november 2014 stond 14,7 procent van de winkelvloeroppervlakte in het centrum leeg. Het was het begin van een wederopstanding. Primark had de deuren aan het Van Heekplein op dat moment amper geopend, maar de treurnis om het vertrek van De Bijenkorf was al bijna verstomd.

TV Enschede FM sprak over de ontwikkelingen met vicevoorzitter van Winkelhart Enschede Marloes Wensink. Beluister dat item hieronder terug.

Een jaar later was het leegstandspercentage afgenomen tot 11,8 procent en op 1 november 2016 was nog ruim 10 procent van het aantal winkelmeters in de binnenstad niet ingevuld. De meest actuele peildatum van bureau Locatus (1 oktober 2017) noemt een leegstandscijfer van 7,5 procent. De winkelleegstand is in drie jaar tijd dus gehalveerd en nadert een 'kritieke' grens. Om de dynamiek in de binnenstad te houden, hanteert de gemeente namelijk een buffer van ongeveer 5 procent leegstand.

Die kritieke grens wordt bij het volgende meetpunt mogelijk al overschreden. In de cijfers van 1 oktober is de komst van de megasportzaak Decathlon naar winkelcentrum Koningsplein namelijk nog niet meegenomen.

Quote

Voor de 'grote jongens' is nu even geen plek

Eelco Eerenberg

En er zijn meer wijzigingen op winkelgebied: aan De Heurne openen op korte termijn Zara Home (hoek De Klomp), boekenzaak Bruna en de Puff Store voor elektronische sigaretten. Aan het Van Loenshof opent binnenkort een winkel met een nieuw Italiaans concept: Foreiza.

Luxeprobleem

Enschede heeft tegenwoordig dus een luxeprobleem, weet wethouder Eelco Eerenberg. De gemeente dreigt nieuwe gegadigden 'nee' te moeten verkopen. "Dat doen we al in sommige gevallen", aldus Eerenberg. "Aan de achterzijde van de voormalige Hofpassage wilde een mooie horecazaak komen. Dat is simpelweg niet mogelijk, omdat er al te veel horecameters zijn op die plek."

En andere plekken in de stad zijn schaars. "Ook voor de 'grote jongens' die veel winkelmeters vreten (in de categorie TK Maxx, red.) is nu even geen plek. Of ze moeten voor een kleiner winkelconcept kiezen, natuurlijk. De schaarste in winkelmeters betekent dat we kunnen kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit. Dat is een discussie die zeker na de verkiezingen in de nieuwe gemeenteraad gevoerd gaat worden."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.