Volledig scherm
Raadslid Enes Sariakce ziet geen salafistisch onderwijs in Enschede. © Lars Smook

Enschede: moskeeën steunen geen salafistisch onderwijs

ENSCHEDE - In Enschede zijn geen salafistische scholen en worden geen salafistische lessen gegeven. Moskeeën hebben de gemeente laten weten dat ze dergelijk onderwijs ook op geen enkele manier steunen of willen opzetten.

Dat laten veiligheidsadviseur Huub Egberink en woordvoerder Ton Kamp van de gemeente Enschede weten. De raadsfractie Democratisch Platform Enschede heeft woensdag vragen aan het college van B en W gesteld waarin verontrusting doorklinkt over het toenemende aantal islamieten en over oprukkend onverdraagzaam salafistisch onderwijs.

Onverdraagzaam

Aanleiding voor de vragen aan het college van B en W is onderzoek van dagblad NRC en de NOS, dat blootlegt hoe in koranonderwijs bij moskeeën een onverdraagzame salafistische boodschap wordt verkondigd. In een daarbij gepresenteerd overzicht van ‘lesorganisaties met sterke salafistische inlvoeden’ in Nederland, komen geen plaatsen in Twente of de Achterhoek voor.

Radicalisering

Het niet aantreffen van salafisme in Enschede komt volgens Kamp en Egberink overeen met de constatering een jaar geleden dat er vrijwel geen signalen van radicalisering in Twente zijn. Hoewel concrete aantallen niet werden genoemd, constateerden ze toen dat het aantal afneemt en dat het niet nodig was stevige maatregelen te nemen.

Geen signalen

Raadslid Enes Sariakçe van Denk zegt dat hij het geschetste beeld van oprukkend intolerant salafisme niet herkend voor Enschede. Volgens hem wordt zowel op de islamitische basisschool als op de koranscholen bij moskeeën goed onderwijs gegeven zonder jihadistische boodschap. „Het staat ouders en kinderen vrij om ernaar toe te gaan. Ze worden onderwezen in de Koran en de geloofsleer. Ik herken geen signalen van salafisme”.

Sariakçe wil daarbij aantekenen dat salafisme niet per definitie jihad is en dat slechts een klein deel van de salafisten bereid is tot de jihad. Hij vindt het geweld in Enschede vanuit rechtsextremistische hoek ernstiger. Hij noemt de aanslag op een moskee, provocerende borden bij een moskee en kruisen op een veld waar een moskee moet komen.

„Ik vind dat de islamitische gemeenschap in Enschede goed meedoet en goed op de hoogte is van wat er speelt in de samenleving. Ik bezoek wekelijks en soms meerdere keren per week de moskee. Ik bezoek ze allemaal, ik maak daar geen onderscheid in. Als ik predikers zou tegenkomen met radicale boodschappen zou ik er wat van zeggen, want dat hoort niet”, aldus Sariakçe.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.