Volledig scherm
ANP

Enschede naar virtuele dokter, huisartsen overvol

ENSCHEDE - ‘Telefoonpraktijk’ van Menzis moet 4.000 inwoners zonder eigen dokter tijdelijk helpen.

Zorgverzekeraar Menzis en huisartsen in Enschede willen voor de naar schatting 4.000 inwoners zonder ‘eigen’ dokter een zogenoemde virtuele praktijk oprichten. Die praktijk heeft geen bezoekadres, het is feitelijk alleen een telefoonnummer. Wie dit belt wordt doorverwezen naar een willekeurige huisarts in de stad, die vervolgens zorg verleent.

Menzis sluit niet uit dat ook nieuwe huisartsen voor de virtuele praktijk worden ingeschakeld. In dat geval koopt de zorgverzekeraar dus extra huisartsenzorg in. Menzis zegt dat de virtuele praktijk, die nog ‘in ontwikkeling’ is, er over enkele maanden kan zijn.

Oplossing
Het kan een goede oplossing zijn, reageert Rick Schenau. Hij is huisarts in Stadsveld en bestuurslid van de Huisartsenkring Twente. Schenau zegt dat huisartsen in de stad momenteel veel te druk zijn. „Door de vergrijzing, het overnemen van steeds meer taken van ziekenhuizen en bijvoorbeeld jeugdzorg.”

Veel praktijken zitten overvol en nemen daarom geen nieuwe patiënten aan. Ze willen kwalitatief goede zorg aan de huidige patiënten blijven leveren. Zo redeneren ook de artsen Peter Slinkman en Kees Bijman in Enschede-Zuid, waar het probleem zeer nijpend is. Beiden zeggen dat ze wekelijks ‘nee’ moeten verkopen aan patiënten zonder arts. Bijman: „Dat is vreselijk. Zeker als het om ouderen gaat, waarvan er behoorlijk wat wonen in de wijk.”

Geschiedenis
Wie geen eigen dokter heeft moet bij een consult zelf de ziektegeschiedenis uit de doeken doen. Een patiëntendossier ontbreekt. Net als voor toeristen geldt ook voor patiënten zonder huisarts dat een consult en/of behandeling contant moet worden betaald.

Menzis-woordvoerder Jessica Winkelhorst: „De virtuele praktijk is een tijdelijke maatregel. Intussen brengen we in beeld wat er binnenkomt via de virtuele praktijk en zetten op een rij waar in de stad de problemen spelen.”

Nieuwe praktijk
Bijman vindt dat Menzis als zorgverzekeraar verantwoordelijk is voor goede huisartsenzorg voor zijn verzekerden. „De verzekeraar zal stappen moeten zetten.” Een echte oplossing is waarschijnlijk de komst van meerdere nieuwe praktijken. Maar voor een beginnend huisarts is een nieuwe praktijk nauwelijks te financieren.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.