Volledig scherm
Het portret © Paul Kamphuis

Enschede-penning en portret voor dirigent De Vriend

ENSCHEDE - Chef-dirigent Jan Willem de Vriend van het Orkest van het Oosten heeft vrijdagavond de Enschede-penning gekregen. Ook werd hij verrast met een geschilderd portret, gemaakt door kunstschilder Paul Kamphuis uit Oldenzaal.

De onderscheiding werd hem na afloop van zijn afscheidsconcert in het Muziekcentrum uitgereikt door burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede. De Enschede-penning is bestemd voor personen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de promotie en de verbetering van het imago van de stad.

De Vriend nam vrijdag na elf jaar afscheid met een uitvoering van de Negende Symfonie van Schubert, een van de grote werken die hij de afgelopen jaren bij het orkest dirigeerde.

Het portret dat Paul Kamphuis in het geheim van hem maakte, blijft als een tastbare herinnering in het Muziekcentrum aanwezig. Het komt te hangen in de foyer naast dat van zijn voorganger Jaap van Zweden, eveneens gemaakt door Kamphuis.

,,Beiden waren heel verschillend’’, aldus de kunstenaar. ,,Maar wat ze gemeen hadden, was hun grote passie voor muziek. Bij dirigenten gaat het altijd om de drieëenheid van hoofd, hart en handen. Zo vertaalt de grote stroom van de muziek zich bij hen in tastbare klank.’’

Kamphuis kreeg de opdracht voor het portret van De Vriend vorig jaar. ,,Ik kende hem van een groot project over Beethoven. Ik heb toen in zes schilderijen mijn visie over de componist verbeeld, terwijl Jan Willem daar de tekst bij schreef. Dat ik hem nu zelf ook mocht portretteren, vind ik een enorme eer.’’

De Oldenzaler maakte zijn portret op basis van foto’s en tekeningen. ,,Hij mocht er zelf niets van weten.’’ Een klassiek portret wil hij zijn schilderij niet noemen. ,, Ik wil niet afbeelden, maar verbeelden. De foto’s waren niet meer dan een uitgangspunt. Wat ik denk en voel over De Vriend en zijn muziek, heb ik nu neergelegd in verf.’’

Volledig scherm
Een van de schetsen die Kamphuis maakte voor het portret van Jan Willem de Vriend © Paul Kamphuis
Volledig scherm
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA © Het portret van Jaap van Zweden, de voorganger van De Vriend bij het Orkest van het Oosten.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.