Volledig scherm
© Annina Romita

Enschede scoort hoog op de verkeerde lijstjes

ENSCHEDE - De stad met het laagste aantal inwoners met een betaalde baan? Enschede met 56,4 procent. Het hoogste aantal laag opgeleiden zonder baan? Enschede met 58 procent. Hoogste aantal inwoners met een AWBZ-indicatie? Enschede met 4,5 procent.

Een vergelijking van de 50 grote gemeenten in ons land laat zien dat Enschede vrijwel steeds in de top 3 staat.

Baan
Ook wat betreft het aantal inwoners met een wajong-uitkering, kinderen die naar het speciaal onderwijs gaan, inwoners in de bijstand, inwoners in de WW, het aantal arbeidsongeschikten, het aantal inwoners met een gesubsidieerde baan (zoals sociale werkvoorziening), het hoge aantal eenoudergezinnen.

Arbeidsmarkt
Het zijn cijfers en percentages die zijn opgenomen in de participatiewijzer van de stad. Daarmee wil de gemeente achterhalen wat er op haar afkomt nu ze met ingang van 2015 financieel verantwoordelijk is voor bewoners die niet zonder steun van de overheid kunnen participeren op de arbeidsmarkt. Of duidelijker gezegd: geen baan vinden om in hun levensonderhoud te voorzien.

Lage deelname
De cijfers zijn misschien niet verrassend, de staat van de stad in deze participatiewijzer oogt dramatisch. Ook in vergelijking met andere gemeenten in Twente. De lagere deelname op de arbeidsmarkt betreft ook nog eens alle leeftijden tussen 15 en 65 jaar.

Grensregio
Bij de laag opgeleiden is de situatie met 42 procent werkenden extreem. Terwijl Enschede, zo blijkt eveneens, voor elke laag opgeleide wel 1,3 banen telt. Die worden echter ingevuld door middelbaar en hoger opgeleiden, door Nederlanders die in de Duitse grensregio wonen, door mensen van buiten Enschede en door studenten.

Opleiding
Oorzaak dat veel Enschedeërs niet aan de bak komen is volgens de onderzoekers onder meer het grote aantal inwoners in de stad zonder ook maar enige vorm van opleiding.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.