Volledig scherm
Wethouder Jeroen Hatenboer © Annina Romita

Enschede sluit ogen niet voor nood Rabotheater in Hengelo

ENSCHEDE - Enschede is niet doof voor de financiële noodkreet van het Rabotheater. Het Hengelose theater heeft snel veel geld nodig om te overleven.

'Wat ik zou doen als directeur Raoul Boer van het Rabotheater bij ons zou aankloppen voor financiële steun? Als dat zou leiden tot enorme verbeteringen zou ik daar- over met mijn Hengelose collega gaan praten", antwoordt cultuurwethouder Jeroen Hatenboer desgevraagd. "Maar ik heb nog geen verzoek gekregen."

Samenwerking
Hatenboer laat er geen twijfel over bestaan dat Twentse samenwerking op cultureel gebied noodzakelijk is. Hij zegt het na twee jaar vruchteloos onderhandelen over samenwerking tussen het Wilminktheater en het Rabotheater in Hengelo. De verschillen waren te groot heette het toen de partijen uit elkaar gingen. In de gesprekken was er een bijrol voor de financiën. "Het mislukken van een fusie lag voornamelijk aan het ontbreken van chemie tussen de mensen bij het Rabo- en het Wilminktheater", aldus Hatenboer.

Overleven
Hij zegt dat vanaf de eerste onderhandelingen over verregaande samenwerking is gezegd dat betrokken partijen schoon door de poort moeten, oftewel zonder schuldenlast of lijken in de kast. Er was wel degelijk een lijk. Het Rabotheater blijkt met spoed 1,1 miljoen euro nodig te hebben plus jaarlijks 500.000 euro bovenop de 1,2 miljoen die Hengelo al verstrekt. En het geld is nodig, laat Boer weten: "Met de 1,2 miljoen van nu kan het Rabotheater niet overleven."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.