Volledig scherm
© Marieke Bakker

Enschede verbiedt demonstraties van aanstaande zondag

videoENSCHEDE - De demonstraties van Fortress Europe, No Nazi's in Enschede en Enschede tegen Racisme gaan zondag 18 juni niet door. Locoburgemeester Eelco Eerenberg van Enschede heeft ze verboden. Dat deed hij in samenspraak met de politie en het Openbaar Ministerie.

Onderdeel van de manifestatie van Fortress Europe was een gepland optreden van de band Kategorie C, die volgens de gemeente een sterke aanhang onder hooligans die rechts-extremistisch gedachtegoed uitdragen heeft. Het zou de eerste keer zijn dat de band in het openbaar in Nederland optreedt. Daarmee staat Fortress Europe lijnrecht tegenover No Nazi's in Enschede en Enschede tegen Racisme. De gemeente verwacht daardoor ernstige verstoringen van de openbare orde en stelt de veiligheid in de stad niet te kunnen waarborgen.

TV Enschede sprak met Eelco Eerenberg. Bekijk de reportage hierboven.

Totaalverbod

Eerenberg: "De wet openbare manifestaties (WOM) geeft duidelijk aan dat het recht op demonstratie een grondrecht is dat bijna altijd voorrang moet krijgen. Enschede stelt alles in het werk om het vrije geluid van de alle kanten hoorbaar te laten zijn op een waardige en vreedzame wijze. Dit recht wordt alleen beperkt als blijk is van 'bestuurlijke overmacht'. Deze bestuurlijke overmacht ontstaat als de veiligheid van mensen en goederen niet gewaarborgd kan worden."

Door de berichten van de afgelopen dagen bleek volgens de locoburgemeester dat de demonstraties zeer waarschijnlijk zullen leiden tot confrontaties. "Daarom kan ik niet anders dan een totaalverbod op alle demonstraties en manifestaties op 18 juni 2017 afkondigen."

Alternatief

De gemeente zegt de organisaties te hebben voorgesteld om een alternatieve invulling te geven aan hun bijeenkomsten. Fortress Europe gaf volgens de gemeente aan daar geen medewerking aan te willen verlenen. Ook bleek volgens de gemeente dat zij geen inzicht kon geven in de omvang en dynamiek van de door hen opgeroepen demonstranten. Verder nam Fortress Europe geen aantoonbare eigen verantwoordelijkheid voor een ordelijk verloop van de eigen demonstratie, aldus Enschede.

Risicogebied

Eerder werd Enschede voor komende zondag aangemerkt als risicogebied. Dat blijft zo. Dit houdt onder meer in dat de politie mensen preventief mag fouilleren.

Poll

Enschede verbiedt demonstraties Pegida en Antifascisten

  • Terecht, dat draait alleen maar uit op zinloos geweld (58%)
  • Waar blijft het recht op vrije meningsuiting? (32%)
  • Ik wil eindelijk weer eens een heel grote vredesdemonstratie (10%)
3047 stemmen
  1. OvJ houdt Enschedees duo verantwoordelijk voor de dood van Maykel (15) en eist taakstraf

    OvJ houdt Enschedees duo verantwoor­de­lijk voor de dood van Maykel (15) en eist taakstraf

    ENSCHEDE/ALMELO - Als het aan officier van justitie Alrik Nettenbreijers ligt, veroordeelt de rechtbank in Almelo Hans Q. (51) en Dominic S. (56) uit Enschede tot werkstraffen van 120 uur voor hun rol in de dood van de 15-jarige Maykel uit Enschede. De leerling van het Bonhoeffer College kwam op 22 juni 2017 om het leven nadat hij in de Enschedese Binnenhaven van een schip viel en vast kwam te zitten tussen de boeg en steiger.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.