Volledig scherm
Foto: Annina Romita.

Enschede wil prijs van 5 miljoen

ENSCHEDE - Enschede doet mee aan een stedenwedstrijd. Deelname kan lucratief zijn, met een hoofdprijs van 5 miljoen euro.

Meer dan 182 Europese steden hebben zich gemeld als deelnemer aan de Mayors Challenge, een internationale wedstrijd die steden uitdaagt om innovatieve oplossingen te bedenken. Enschede is een van de deelnemers. Voor de winnaar ligt een hoofdprijs van 5 miljoen euro klaar.

Bloomberg
De deelname van de Europese steden is bekendgemaakt door Bloomberg Philantropies, het instituut dat streeft naar een betere leefomgeving. Oprichter is Michael Bloomberg, burgemeester van New York. De Mayors Challenge (uitdaging voor burgemeesters) werd eerder voor Amerikaanse steden uitgeschreven. Het door steden in te sturen innovatieve idee moet een ernstig probleem oplossen, de dienstverlening verbeteren en/of het imago van de stad ten goede komen.

Enschede
Navraag bij de gemeente Enschede leert dat de stad vooral het concept met het Kennispark, de spin- offbedrijven van de Universiteit Twente en de omvorming van de maakindustrie naar innovatie-activiteiten voor het voetlicht wil brengen.

Concurrentie
De deelnemende Europese steden komen uit 29 landen en vertegenwoordigen meer dan 82 miljoen Europeanen. Tot nu hebben zich 22 hoofdsteden gemeld. Inschrijven kan nog tot 31 januari 2014. Enschede krijgt vanuit Nederland concurrentie van Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Den Bosch, Amersfoort, Arnhem, Dordrecht en Maastricht.

Prijzen
Deelname leidt in het voorjaar tot de selectie van twintig finalisten, die in mei hun ideeën toelichten. In de herfst worden de vijf winnaars bekendgemaakt. Naast de hoofdprijs van 5 miljoen euro ligt er voor de nummers 2 tot en met 5 elk een miljoen klaar. De projecten worden beoordeeld op visie, vernieuwing, impact en toepasbaarheid in andere steden.

  1. OvJ houdt Enschedees duo verantwoordelijk voor de dood van Maykel (15) en eist taakstraf

    OvJ houdt Enschedees duo verantwoor­de­lijk voor de dood van Maykel (15) en eist taakstraf

    ENSCHEDE/ALMELO - Als het aan officier van justitie Alrik Nettenbreijers ligt, veroordeelt de rechtbank in Almelo Hans Q. (51) en Dominic S. (56) uit Enschede tot werkstraffen van 120 uur voor hun rol in de dood van de 15-jarige Maykel uit Enschede. De leerling van het Bonhoeffer College kwam op 22 juni 2017 om het leven nadat hij in de Enschedese Binnenhaven van een schip viel en vast kwam te zitten tussen de boeg en steiger.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.