Volledig scherm

Enschede wil proeftuin zijn voor supersnel 5G-netwerk

AUDIOENSCHEDE - Supersnel internet en dataverkeer komt mogelijk naar Enschede. De Tweede Kamer wil gaan experimenteren met het gloednieuwe 5G-netwerk en Enschede is een van de kanshebbers.

Woensdag werd in de Kamer een motie van D66, VVD, CDA en ChristenUnie aangenomen waarin de partijen het Ministerie van Economische Zaken opdragen om een of meerdere steden van Nederland aan te wijzen als 'teststad' voor 5G. Minister Mona Keijzer zei in gesprek te gaan met geïnteresseerde steden. Ook Eindhoven en Amsterdam zouden daarbij horen.

Drones

Enschede is in ieder geval een kanshebber. De stad denkt dat het systeem ideaal is voor het internationale testcentrum voor drones en andere onbemande vliegtuigen op de voormalige luchthaven: Space53. 

Met 5G kunnen bijvoorbeeld vliegroutes vrijwel real-time worden aangepast. Ook maakt 5G het mogelijk dat de drones nog beter en veiliger met elkaar kunnen communiceren. De stad hoopt daarom volgend jaar nog 5G te kunnen gebruiken.

Frequentie

5G wordt in tegenstelling tot de voorlopers 3G en 4G mogelijk gemaakt door een veelheid aan vernieuwende technologische toepassingen. Saillant is dat een van die toepassingen - piepkleine lichtschakelaars - in Enschede is ontworpen door de nanotechnologen van de Universiteit Twente 

Als Enschede beschikking heeft over een 5G-netwerk loopt de stad voor op de rest van Nederland. Er zijn namelijk maar een beperkt aantal frequenties voor het supersnelle datanetwerk beschikbaar. Omdat die mogelijk het satellietstation in het Friese Burum kunnen storen, mag de frequentie alleen ten zuiden van de lijn Amsterdam-Zwolle worden gebruikt. Voor telefoonproviders is 5G voorlopig nog geen optie.

Luister het interview met Marc Sandelowsky, programmadirecteur bij Space53, van 1Twente hieronder terug.

Volledig scherm
© EPA

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.