Dave Borghuis van Tkkrlab
Volledig scherm
Dave Borghuis van Tkkrlab © Reinier van Willigen

Enschedeër dient klacht in tegen wifi-tracking in binnenstad

AUDIOENSCHEDE - Dave Borghuis, oprichter van Hackerspace Tkkrlab en lid van de Piratenpartij, heeft een schriftelijke klacht ingediend tegen wifi-tracking in de binnenstad. De Enschedeër vindt dat het digitale volgsysteem in strijd is met het recht op privacy.

Sinds september volgt het bedrijf CityTraffic in opdracht van de gemeente alle smartphones in de binnenstad die een wifi-signaal uitzenden. Dat gebeurt met acht sensoren. Omdat elke telefoon een unieke code uitzendt via het wifi-signaal, het zogeheten MAC-adres, is bekend hoeveel telefoons (dus personen) er in de binnenstad zijn, hoe de looproute is en hoe vaak zij in de binnenstad terugkomen.

Vooral het laatste is een heikel punt. Om te weten hoe vaak iemand terugkeert moet een uniek gegeven worden bewaard. In dit geval is dat het MAC-adres. Gevaarlijk? "Het MAC-adres op zichzelf zegt alleen iets over het type telefoon", aldus Dave Borghuis. "Maar als je het weet te combineren met andere data, zoals providerinfomatie, dan kan je veel over iemand te weten komen." De MAC-adressen die de wifi-sensoren opvangen worden door CityTraffic direct versleuteld. De versleutelcode is een bedrijfsgeheim. Maar omdat het bedrijf die versleutelmethode zelf heeft ontwikkeld is Borghuis niet zeker van de veiligheid ervan. TV Enschede FM sprak met Borghuis. Beluister dat item hieronder terug.

Oproep

In een brief aan het college roept Borghuis op om te stoppen met wifi-tracking in Enschede. 'De wifi-tracking is zoals dat momenteel voordoet (...) een niet proportionele wijze van vergaren van persoonsgegevens die een inbreuk op de privacy van de burgers in en bezoekers van Enschede betekenen.' Volgens Borghuis is wifi-tracking in Enschede in strijd met protocollen van de Autoriteit Persoonsgegevens, de Wet bescherming persoongegevens (Wbp) en de Europese wet AVG die volgend jaar in werking treedt.

Passantentellingen zijn volgens de 'hacker' namelijk geen primaire taak van de gemeente. Te meer omdat ook buiten winkeltijden (24/7) wordt geteld. Daarnaast zou de gemeente volgens Borghuis alleen mensen mogen volgen via wifi-tracking als zij daar nadrukkelijk toestemming voor hebben gegeven. Op dit moment wordt iedereen die een wifi-signaal uitzendt gevolgd, tenzij diegene zichzelf heeft uitgeschreven op website van CityTraffic. De omgekeerde weg dus.

Quote

Passanten­tel­lin­gen zijn geen primaire taak van de gemeente

Dave Borghuis

Stickers

De gemeente laat passanten met stickers weten dat er sprake is van wifi-tracking. Die stickers zijn geplakt op verkeersborden en prullenbakken bij toegangen tot het stadserf. Borghuis vindt de stickers klein en karig. "Er zou op z'n minst moeten staan hoe mensen zich kunnen uitschrijven." Zijn opvatting wordt bevestigd door een bron van deze krant bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. De stickers zijn nauwelijks leesbaar. Borghuis heeft ook bij toezichthouder Autoriteit Persoongegevens melding gemaakt van zijn opvattingen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.