Volledig scherm
Patrick Damhuis © Lars Smook

Enschedeër loopt 197 kilometer en vraagt aandacht voor ouderverstoting

ENSCHEDE/DEN HAAG - De mars tegen de ouderverstoting nadert de ontknoping. Enschedeër Patrick Damhuis (46) is na een voettocht van zes dagen bijna op zijn eindbestemming aangekomen. Zondag wil hij, in het bijzijn van vele lotgenoten en sympathisanten, bij het kantoor van de Raad voor de Kinderbescherming aandacht vragen voor de gevolgen van een echtscheiding voor ouders en kinderen. Damhuis heeft dan te voet, een kinderwagen voortduwend, 197 kilometer afgelegd.

Patrick Damhuis is een man met een missie. Hij heeft grote zorgen over de gevolgen van echtscheidingen, waarbij kinderen de mogelijkheid verliezen om een van hun ouders te zien, en een van de ouders soms zelden of nooit nog contact met hun kind of kinderen kan hebben. Damhuis heeft zelf wel een (heel beperkte) omgangsregeling voor zijn twee dochters van 12 en 5. „Maar het systeem dat we al 40 jaar in Nederland hebben is verkeerd”, zegt hij. „Het verwoest levens. Dat van mij, dat van mijn kinderen, dat van heel veel mensen. En er is een instituut dat dat kan stoppen en dat is de Raad van de Kinderbescherming.”

Deuren op slot

Damhuis was het zat om jarenlang vanachter zijn computer te procederen en aandacht te vragen voor het lot van verstoten ouders. Hij besloot de stoute schoenen aan te trekken. Zaterdagmiddag bereikte hij met vijf medestanders Zoetermeer. De verwachting is dat de groep op de laatste dag fors in omvang toeneemt. „Als mensen hun toezegging gestand doen, staan we met 250 mensen voor de deur bij de raad.” Het instituut heeft al laten weten dat de deuren op slot blijven. „Dat zou me niet verbazen, er wordt zelden geluisterd. Wij doen zondag een handreiking aan de raad: ga met ons in gesprek. Ik reken erop dat dat gebaar niet onbeantwoord blijft”, zegt Damhuis.

Het verschil maken

Hij maakt zich geen illusie dat hij, met deze actie, na veertig jaar iets zal doorbreken. „Maar ik heb wel het vertrouwen dat als we aandacht blijven vragen, we op een zeker moment het verschil gaan maken. De tragedies voor kinderen en ouders uit gebroken gezinnen moeten stoppen. Het systeem dat we hebben is verkeerd, het veroorzaakt onnodig veel leed en dat weten alle betrokkenen zelf ook.”

Patrick Damhuis arriveert zondag rond 14.00 op de Turfmarkt, bij het kantoor van de Raad voor de Kinderbescherming. Zijn actie kan worden gevolgd op Facebook: www.facebook.com/patrick.damhuis.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.