Volledig scherm
ENSCHEDE - Rondje route die Pegida zondag gaat lopen. In het Blijdensteinpark staan al mobiele camera's. Op de foto Gert en Betsie Kleijzen om hun balkon aan de Espoortstraat. © Robin Hilberink

Enschedeërs in de ban van demonstratie: 'Het is erg griezelig'

ENSCHEDE - Gert en Betsie Kleijzen kijken vanaf hun balkon over de Espoortstraat. Daar trekken, als de voortekenen niet bedriegen, zondagmiddag vele honderden demonstranten voorbij. "Ik weet niet wat precies de bedoeling is. Ik vind het heel griezelig", zegt Betsie.

Een buurvrouw van het appartementencomplex probeert haar gerust te stellen. "We zitten hier vijf hoog en droog. Ons kan toch niks gebeuren?" Betsie (77) is niet helemaal overtuigd, vooral omdat echtgenoot Gert (78) naar het thuisduel van FC Twente tegen FC Utrecht gaat. "Ook niet helemaal zonder gevaar", stelt hij met een knipoog vast. Betsie weet wel wat ze dan gaat doen. "Ik ga zondagmiddag naar bed. En ik doe de deur op slot."

Quote

Ik ga zondagmid­dag naar bed. En ik doe de deur op slot

Betsie Kleijzen

Aanvankelijk zouden de demonstranten van Pegida 1,8 kilometer door Enschede mogen lopen, maar het traject is op het laatste moment gehalveerd. Nu is een rondje uitgestippeld in de directe omgeving van het Blijdensteinpark, grenzend aan het centrum van Enschede. De route voert vooral langs appartementencomplexen, met namen als Korteland, De Molenborgh en De Beukhof. 

Bezorgdheid

Quote

Dat moet de politie voorkomen, want anders krijg je een hoop ellende in de stad

Gert Kleijzen

Wie je ook spreekt van de overwegend oudere bewoners, iedereen toont zich bezorgd over wat zondag gaat brengen. "Maar", constateert Cor Gringhuis, "je kunt er niks aan doen. Je mag demonstreren." Hij wijst op het kruis dat aan een ketting om zijn nek hangt. "Ik ben christen. Tegen de islam heb ik niks. Iedereen mag geloven wat hij zelf wil, zolang we maar geen last van elkaar hebben. Mensen moet zich fatsoenlijk gedragen."

In het Blijdensteinpark maakt een bewoonster van de C.F. Klaarstraat het dagelijkse rondje met haar hondje. Het is haar ontgaan dat de politie rond Villa De Bank alvast mobiele beveiligingscamera's heeft geplaatst. Wel heeft ze gezien dat een dag eerder een spandoek met het opschrift '17-09-19, klop Nazi's' is verwijderd. "Van een tegenclub. Ik houd mijn hart vast. Ze komen ook bij ons voorbij." Op enkele kilometers van het Blijdensteinpark komen ultra-linkse groeperingen bijeen in het Volkspark. "Die groepen zullen naar elkaar toe willen", zegt Gert Kleijzen. "Dat moet de politie voorkomen, want anders krijg je een hoop ellende in de stad."

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.