Volledig scherm
De kelder van Gerrit muller, bewoner van de Tolstraat in Glanerbrug. © Cees Elzenga / hetoog.nl

Enschedeërs uit deze buurten kampen met extreme wateroverlast

Enschede aan ZeeENSCHEDE - Tientallen Enschedeërs hebben de afgelopen jaren onafgebroken last van grondwater gehad. Dat blijkt uit een enquête onder dezelfde groep inwoners die drie jaar geleden ook een vragenlijst invulde. 

In 2016 deden 900 Enschedeërs mee aan de vragenlijst van De Twentsche Courant Tubantia en 1Twente. Zij hadden in meer of mindere mate last van hoog grondwater. Vorige maand vulden bijna 400 van hen de lijst weer in. Twee derde van hen ervaart op dit moment ook overlast, variërend van water in de kelder of kruipruimte (229) tot schimmel- of vochtplekken (69) en water in de schuur of in de tuin (44). 

Meeste meldingen

Buurten met de meeste meldingen zijn Walhof-Roessingh (54), Glanerbrug-Zuid (27), Lonneker (16), Hogeland/Getfert (16), Lasonder-Zeggelt (15) en Stadsveld (14). De meeste deelnemers aan de enquête hebben sinds 2016 wel droge perioden gehad in hun kelder. 

Echter geven 60 Enschedeërs aan dat zij onafgebroken overlast hebben gehad. Ze wonen vooral in Walhof-Roessingh, Glanerbrug-Zuid (omgeving Tolstraat en Eilermarke) en Lonneker. Van de 130 deelnemers die op dit moment geen overlast meer hebben wonen er relatief veel in Hogeland-Zuid, Varvik-Diekman, Walhof-Roessingh en Roombeek. 

Droge zomer

Eigenaren van droge kelders denken dat de droogte van afgelopen zomer de oorzaak is van het verdwijnen van hun probleem. In Enschede-Noord wordt het in werking stellen van de grondwaterpompen ook genoemd, maar deze zijn vorig jaar mei door de gemeente uitgezet. 

Maatregelen

Maatregelen, van de aanschaf van een waterpomp tot het impregneren van de kelder, zijn door 63 procent van de deelnemers aan de enquête genomen. Deze 236 huishoudens hebben minstens 207.000 euro uitgegeven aan deze maatregelen. 50 van hen geven aan dat de grondwateroverlast voorbij is.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

  1. Niets drijft Twentse zakenbroers uiteen: ‘We zijn elkaars dagboek’
    PREMIUM
    Reportage

    Niets drijft Twentse zaken­broers uiteen: ‘We zijn elkaars dagboek’

    ENSCHEDE/ALMELO - De broers Wim (58) en Pedro (53) Swier zijn bekende gezichten in het Twentse zakenleven. Wim is algemeen directeur van maaltijdleverancier Food Connect. Pedro is algemeen directeur van Vredehof Uitvaartverzorging. Maar bovenal zijn beiden broers die elkaar door dik en dun steunen. Bijvoorbeeld als Pedro moet helpen bij het identificeren van slachtoffers van rampen zoals die met de MH17.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.