Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Enschedees bedrijf Dynteq neemt intrek in F-16-bunker: 'Unieke werkplek' (video)

ENSCHEDE - In de bunker die een straaljager moest beschermen tegen luchtaanvallen worden nu technische producten ontwikkeld en getest. Als eerste bedrijf heeft industrieel ontwerpbureau Dynteq zijn intrek genomen in een van de F-16-shelters op de voormalige vliegbasis Twenthe.

In de nieuwe vestiging van Dynteq ligt de vroegere, loodzware deur van de bunker als een soort loper op de vloer. Binnen de muren van gewapend beton, met een dikte van 70 tot 120 centimeter, zijn kantoorplekken, werkplaatsen en een ruimte voor het testen van protypes van nieuwe producten ingericht. Dyntec maakt onder meer furore met zelfrijdende tractors en een innovatief sturingssysteem voor Baboe-bakfietsen.

Technology Base
In totaal staan er dertien van dergelijke F-16-bunkers binnen de hekken van de voormalige vliegbasis, waar de Technology Base vorm moet krijgen. Enkele van deze shelters worden al tijdelijk gebruikt, maar moeten in navolging van de vestiging van Dynteq worden getransformeerd tot vaste onderkomens voor innovatieve bedrijven.

'Enkele tonnen'
Met de ombouw van de bunker is volgens Van Aaken 'enkele tonnen' gemoeid. De kosten komen voor rekening van ADT, waarmee Dynteq een langlopende huurovereenkomst heeft gesloten. Oprichters Rob Lenferink, Christiaan Haverslag en Niels Markvoort waren vanaf het begin betrokken bij de bouw, die is uitgevoerd door aannemer Haafkes.

"We hebben hier een unieke werkplek. Alleen de weg er naar toe is al bijzonder. Bovendien gaan zich hier andere bedrijven vestigen waarmee we samen producten kunnen ontwikkelen. Deze omgeving biedt ook alle ruimte om ze te testen. Als je dat op een normaal industrieterrein zou doen, zie je binnen een uur je prototype op sociale media terug."

Groeispurt
Op de Technology Base wil Dynteq een groeispurt inzetten. Het industrieel ontwerpbureau telt nu tien medewerkers. "Mede door de samenwerking met andere innovatieve bedrijven denken we dat aantal de komende vijf jaren te verdubbelen."

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.